Direct naar artikelinhoud

Mediaregulator geeft 'De afspraak' waarschuwing

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) geeft het Canvas-programma De afspraak een waarschuwing voor een gebrek aan onpartijdigheid. De aanleiding is een item over de 22-jarige Zakia Belkhiri, van 17 mei.

Belkhiri was in de media gekomen nadat ze een selfie had genomen met Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter en andere VB-manifestanten bij de protestactie ter gelegenheid van de Muslim Expo Belgium. Ook De Afspraak bracht daar een item over.

Jan Penris, een volksvertegenwoordiger van het Vlaams Belang met wie Belkhiri ook een selfie had genomen, diende daar een klacht tegen in. Volgens Penris, die ook in het item te zien was, was de uitzending "een en al bewieroking van de selfies nemende moslima." In het item was onder meer sprake van de "labbekakken van het Vlaams Belang", een tweet die door de VRT-journaliste werd geciteerd. Penris hekelde ook het feit dat de VRT geen aandacht had geschonken aan enkele antisemitische tweets die de 22-jarige studente in het verleden had gestuurd.

De VRT betwistte dat het geschetste beeld van Zakia Belkhiri te positief was: de antisemitische tweets van Belkhiri waren nog niet bekend.

De VRM gaf de VRT nu nul op het rekest. De Kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen is wel van oordeel dat er in deze zaak een gebrek is aan onpartijdigheid bij de berichtgeving van VRT.