Direct naar artikelinhoud

Francken: 'Stuur vluchtelingen in smokkelbootjes terug naar Afrika'

De EU moet smokkelboten met vluchtelingen op de Middellandse Zee terugsturen naar Afrika. Dat zegt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in een Brits interview. Zijn uitspraak doet stof opwaaien.

"Een ticket voor een smokkelboot is geen ticket voor Europa", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in een interview met het Britse persagentschap Reuters. Mensen die op de Middenlandse Zee worden onderschept, moeten volgens hem worden teruggestuurd of ontscheept worden in Afrikaanse landen als Marokko, Tunesië, Egypte en Algerije.

Europa moet kiezen, vindt Francken. "Meer legale routes, meer hervestiging: geen probleem. Maar dat betekent wel dat we boten die illegaal vertrekken ook terugbrengen", zegt hij. Enkel door de ongecontroleerde instroom uit Afrika aan banden te leggen, kunnen de legale migratiewegen worden geopend voor vluchtelingen die daar nood aan hebben. Die kunnen dan naar Europa worden gevlogen.

Francken benadrukt dat het om zijn persoonlijke mening gaat, dus niet die van de Belgische regering. Een mening die hij eerder deze week ook al had geuit tijdens zijn lezing aan de UGent. Maar dat neemt niet weg dat het om een openlijke mening gaat van een regeringslid over zijn eigen bevoegdheid. Het interview met Reuters doet dan ook stof opwaaien.

"Dit kan misschien de visie van Francken zijn, maar die visie is wel in strijd met de internationale regels", zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. "De Conventie van Genève voorziet het recht om asiel aan te vragen. Vluchtelingen mogen dus wel worden teruggestuurd, maar enkel nadat ze de kans hebben gekregen om die asielaanvraag in te dienen."

Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldde gisteravond dat het terugsturen van vluchtelingenbootjes "in strijd is met de Europese en internationale wetten".