Direct naar artikelinhoud

Goffin botst op Bulgaarse muur

Geen eerste halve finale op een grandslamtoernooi voor David Goffin. Grigor Dimitrov speelde uitermate sereen op de Australian Open en won met 6-3, 6-2, 6-4. 'Hij heeft me geneutraliseerd', wist de Belg.

Geen al te grote ontgoocheling bij David Goffin na de nederlaag tegen de man-in-vorm Grigor Dimitrov. Ook al was de score iets te streng voor deze 2 uur 13 minuten durende match van hoge kwaliteit. De 25-jarige Bulgaar verdiende om naar de halve finale te gaan door zijn grotere variatie - zijn slice deed Goffin echt wel pijn en zijn service zorgde af en toe voor wat gratis punten -, zijn beweeglijkheid en zijn focus om de match onder controle te houden.

"Ik had het gevoel dat ik vaak de rally in handen had, maar hij verdedigde uitstekend", zei Goffin. "Vooral met zijn slice, dat had ik verwacht, en daarna ook met zijn forehand. Ik had aan die kant eerlijk gezegd op wat meer afzwaaiers gerekend, maar zijn fysieke présence was indrukwekkend. Ik heb hem nooit slecht kunnen laten spelen. Hij is heel de wedstrijd solide en sereen gebleven."

Op zijn waarde geklopt

De 26-jarige Luikenaar was dat ook, al verloor hij wel een beetje aan intensiteit en moed halfweg de tweede set. Ook de 46 onnodige fouten zijn redelijk veel voor zijn doen, maar dat kwam wederom voornamelijk door de sublieme prestatie van de voormalige toptienspeler aan de overkant van het net. "Hij verplichtte me van meer voor de lijnen te gaan en bracht telkens een bal extra terug. Daardoor moest ik meer risico's nemen waardoor er logischerwijs meer fouten uit voortkwamen."

Deze wedstrijd kon de vergelijking met de achtste finale tegen Dominic Thiem doorstaan, met dat verschil dat het nu Goffin was die de zaken begon te forceren. "Toen moest ik ook trachten om op mijn lijn te blijven tennissen en niet harder te slaan dan hij. Ik moest hem slecht laten spelen en daar heeft het wel gewerkt. Maar Grigor was toch heel wat meer solide en brak het ritme toch wat beter met zijn slice."

Goffin had uiteindelijk niet al te veel redenen om gefrustreerd te zijn, hij is gewoon op een betere speler gebotst. "Grigor was inderdaad erg goed", wist de Waal. "Ik heb nog gehoopt dat hij misschien wat moe zou worden, maar hij toonde geen tekenen van verzwakking. Nee, ik kan mezelf eigenlijk maar weinig verwijten. Al had ik misschien iets beter kunnen serveren (Goffin zat maar aan 47 procent eerste opslagen gemiddeld, FDW). Dat had ik wel goed gedaan tegen Thiem."

Dat hij een unieke kans - normaliter had Novak Djokovic hier moeten staan in de kwartfinale - liet liggen om voor het eerst een plek bij de laatste vier af te dwingen op een grandslamtoernooi kon Goffin rustig plaatsen. "Ik heb een goed toernooi gespeeld", meende hij. "Ik ga hier toch wel met veel vertrouwen weg. Mijn opslag draaide al veel beter, behalve in de kwartfinale dan. Mijn forehand kon misschien nog wat scherper om hem meer pijn te doen. Maar we moeten gewoon voortgaan op dit elan en proberen progressie te blijven maken."

Dimitrov treft Nadal

Met zijn kwartfinale in Melbourne haalde Goffin alweer een ronde meer dan vorig jaar. Bovendien heeft hij nog altijd een kans om maandag in de top tien van de wereld te staan - het hangt van Roger Federer en Grigor Dimitrov af. "Het is slechts een cijfer, maar ik zou toch supercontent zijn als ik in die top tien terechtkom", zei Goffin. "En het is altijd fijn om een seizoen zo te beginnen. Dat zet je mooi klaar voor de Europese indoortoernooien (Sofia en Rotterdam, FDW) en is gewoon ultrapositief. We zitten op de goede weg."

Dimitrov staat drie jaar na zijn halve finale op Wimbledon nog eens bij de laatste vier op een grandslamtoernooi. "Ik wist dat David tot het einde ging vechten", zei hij. "De eerste vier à vijf games waren een beetje gespannen van ons allebei. Na de eerste set begon ik me beter te voelen en van dan af had ik de wedstrijd onder controle."

In de halve finale speelt Dimitrov morgen tegen Rafael Nadal. De 30-jarige Spanjaard was weer indrukwekkend goed en won met 6-4, 7-6, 6-4 van Milos Raonic. De andere halve finale wordt vanmorgen al gespeeld en gaat tussen de Zwitsers Roger Federer en Stan Wawrinka.