Direct naar artikelinhoud

Chinese multimiljardair opent 'Alibaba-ambassade' in Brussel

Alibaba, de onlinewinkel van de Chinese multimiljardair Jack Ma, wil dit jaar een contactpunt openen in Brussel. Honderd Belgen zullen een opleiding krijgen in China.

Jack Ma is bezig een opvallend succesverhaal te schrijven. De multimiljardair zit achter Alibaba, de onlinewinkel die in China een gigantisch succes is. De ondernemer heeft nu plannen om uit te breiden in Europa en daarbij komt ook Brussel in zijn vizier. Dat meldt zakenkrant De Tijd.

Het gaat om een fysiek contactpunt dat de brug zal maken tussen Belgische producenten en Chinese consumenten. De e-commercegigant wil wereldwijd een netwerk van zulke ambassades uitrollen en rekent daarvoor op de steun van de lokale overheden en handelspromotiediensten. Dat moet leiden tot een onlineplatform dat westerse exporteurs toelaat kwaliteitsproducten via Alibaba tot bij de Chinese consument te krijgen.

China ziet zijn middenklasse groeien. Die naar schatting 200 miljoen mensen willen volgens Jack Ma toegang tot Europese kwaliteitsproducten.

Op dat platform zouden sommige landen, waaronder België, een eigen virtueel 'paviljoen' krijgen. Daar zullen Chinese onlineconsumenten terechtkunnen voor de belangrijkste culinaire specialiteiten en luxeproducten van een land, maar ook voor toeristische informatie en diensten.

Jack Ma deed vorig jaar al een verkennende ronde in Europa en beloofde Brussel en Parijs toen een 'Alibaba-ambassade'. Die plannen worden nu concreter. De Brusselse antenne kan al in mei openen.

Op het Wereld Economisch Forum heeft Ma koning Filip beloofd dat hij 100 mensen in België zal rekruteren, is volgens De Tijd uit goede bron vernomen. Die selecte groep zal een jaar lang een opleiding krijgen in China zodat ze de finesses van de Chinese markt en de smaak van de lokale consumenten op het vlak van luxeproducten en lekkernijen leert kennen.