Direct naar artikelinhoud

Froome: 'Ik ben geen god van het wielrennen'

Chris Froome moest opgeven in de US Pro Challenge, een rittenkoers in Colorado. 'Het maakt mij duidelijk dat ik niet onoverwinnelijk ben', zegt de Brit in de Franse krant L'Equipe. Froome gaat uitgebreid in op het leven voor en na zijn zege in de Tour.

Opgave in US Pro Challenge

"Het is een vreemd gevoel om uit de Tour te komen, waarin ik iedereen kon losrijden, en dan een race te rijden waarin ik zelf word gelost. Het maakt mij nog eens duidelijk dat ik niet onoverwinnelijk ben. Het bewijst ook dat er veel werk nodig was om de conditie te krijgen die ik in de Tour had. Ik moet er niet zomaar van uitgaan dat ik volgend jaar de Tour weer win. Ik moet daar hard voor werken."

Nieuwe doelen

"Ik bereid me voor op het wereldkampioenschap en blijf twee weken op hoogte trainen. Mijn coach Tim Kerrison gelooft dat ik voor het wereldkampioenschap weer een hoog niveau kan halen. Als ik de regenboogtrui kan winnen in het jaar waarin ik de Tour win, zou dat ongelooflijk zijn. Ik weet niet of het me zal lukken. Als het niet lukt op het WK, dan zijn er nog altijd de Ronde van Lombardije, de Ronde van Peking en de Japan Cup. Ik hou ervan om nieuwe doelen te stellen."

Roem na Tourzege

"Het heeft mij niet veranderd. Ik ga nog steeds op dezelfde manier naar de races, ik train nog steeds op dezelfde manier. Ik wil dezelfde toegankelijke mens blijven. Het zijn de mensen rond mij die veranderen. Je zou kunnen zeggen dat ze nu op een andere manier naar mij kijken. Het lijkt of ik een soort god van het wielrennen ben. Ik vind dat bizar. Ze moeten me waarderen voor wie ik ben, niet voor wat ik heb gepresteerd."

Vele vragen over doping

"Ik weet dat de verdenking groot is. Maar ik weet ook dat de tijd zijn werk zal doen. Met een beetje geluk verdwijnen de twijfels één voor één."

"Ik hoop dat mijn overwinning in de Tour het imago van het wielrennen zal veranderen. Maar ik zal geen woordvoerder van het peloton worden. Er is heel weinig samenwerking tussen de teams. Een grotere eendracht zou de de sport in de goede richting duwen en de oude mentaliteit veranderen. Maar ik bemoei me niet met de politieke kant van het wielrennen."

Bradley Wiggins

"Hij heeft mooie dingen over mij gezegd. Dat hij gezegd heeft dat ik de beste ben, vind ik aardig van hem."