Direct naar artikelinhoud

Illegale snoeiers viseren uw TAXUS

Wie deze zomer zijn taxushaag gratis wou laten snoeien, kreeg nul op het rekest. Vergroot de Hoop en Bioagrico zijn met hun service gestopt doordat taxusdieven ongevraagd hagen komen kortwieken.

"Vreemd", dacht Philip (57) uit Vinderhoute toen hij op een zomerse namiddag thuiskwam van zijn werk: het tuinhekje stond open. In zijn tuin trof hij twee mannen die gereed stonden om zijn taxushaag - twee meter hoog, dertig meter lang - een snoeibeurt te geven. Hij had nochtans geen afspraak gemaakt met een snoeidienst en de mannen konden ook niet uitleggen voor welke firma ze werkten. Hun Nederlands was krakkemikkig, maar net goed genoeg om te verstaan dat ze zich maar beter héél snel uit Philips tuin konden reppen. Zijn snoeisel was bedoeld voor kankerbestrijding (zie kader), niet voor taxusdieven.

Philips ervaring was geen alleenstaand geval, zo leerde hij een jaar later. Eind juli kreeg hij een mail van vzw Vergroot de Hoop dat ze dit jaar niet zouden langskomen. "Door de niet-aflatende en oncontroleerbare snoeipraktijken die illegale partijen aanbieden, zien wij ons genoodzaakt om onze snoeiservice deze zomer stop te zetten", kondigde de mail aan. "Dit is voor ons de enige manier om ervoor te zorgen dat het snoeisel op de juiste plaats terechtkomt en dat de opbrengst naar kankerbestrijding blijft gaan en niet in de zakken terechtkomt van partijen die enkel hun eigen voordeel voor ogen hebben."

Ook het Vlaams-Brabantse Bioagrico liet zijn donateurs begin augustus weten dat het geen taxushagen meer komt snoeien. "Wij hebben onze snoeiwerkzaamheden moeten stopzetten wegens een teveel aan taxus op de internationale farmaceutische markt, alsook door de taxusfraude. Wij hopen u in 2017 weer van dienst te kunnen zijn." Bij Bioagrico is er zelfs niemand meer om de telefoon op te nemen.

"Blijkbaar zijn er mensen die met hun snoeischaar in hun camionette kruipen om lukraak taxushagen te snoeien. Er moet een circuit zijn dat dat snoeisel opkoopt", zegt Bart Van Hulle, oprichter van Vergroot de Hoop. "Sinds een jaar of drie krijgen wij tientallen klachten van mensen die denken dat we hun haag gesnoeid hebben zonder vooraf een afspraak te maken. Het is soms zo erg dat mensen 's morgens hun rolluiken omhoog doen en zien dat hun haag kapot gesnoeid is. Dan moeten wij uitleggen dat dat ons werk niet was. Daarom heb ik eind juli beslist om te stoppen met gratis snoeien. Wij wilden niet dat onze naam bezoedeld werd."

Volgens Van Hulle, die in Maldegem een boomkwekerij uitbaat met zijn broer, gaat het om enkele tientallen illegale snoeiers. "Het gaat doorgaans om mensen van buitenlandse origine. Ze spreken geen Nederlands, maar het probleem is vooral dat ze niet kunnen snoeien. Daarom werken wij samen met de beroepsvereniging van de hoveniers, want ook hun werk wordt in diskrediet gebracht. Wij adviseren mensen om die illegale snoei aan te geven bij de politie. Soms is er ook sprake van diefstal, we hoorden zelfs van een poging tot aanranding."

Argwaan

De snoeistop betekent niet dat Vergroot de Hoop niet meer aan taxussnoeisel geraakt. Twaalf jaar geleden begon de vzw de jonge twijgjes van de taxusplant in te zamelen via de Vlaamse containerparken. Dat systeem blijft overeind. "Ons idee was om het snoeisel op te kopen van de containerparken, waarop zij dat geld zouden doorstorten naar een goed doel, bij voorkeur Kom op tegen Kanker. Vorig jaar hebben we via de containerparken 430.000 euro ingezameld. De voorbije zomer hebben 20.000 gezinnen hun snoeisel binnengebracht. Als er nu nog snoeiers aanbellen, voelen mensen een zeer grote argwaan."

Van Hulle hoopt dat de overheid iets onderneemt tegen de illegale snoeiers, maar begrijpt dat het niet vanzelfsprekend is om de taxusdieven op heterdaad te betrappen. Vergroot de Hoop krijgt klachten uit het hele land, maar de federale politie moet toegeven er niet mee bezig te zijn.