Direct naar artikelinhoud

'Di Rupo onderschatte slecht karakter van bepaalde politici'

Achteraf bekeken had premier Elio Di Rupo (PS) de verwijzing naar de jaren dertig beter uit de kerstboodschap van de koning geschrapt. Dat zegt zijn kabinetschef Yasmine Kherbache.

Nee, met de kerstboodschap van de koning was op zich niets mis. Waarschuwen voor populisme is zelfs belangrijk en terecht, vindt Yasmine Kherbache. "Koning Boudewijn heeft in het verleden ook al naar de geschiedenis verwezen en toen ontstond daarover geen commotie", zegt de kabinetschef van premier Di Rupo en nieuwe oppositieleidster in de Antwerpse gemeenteraad.

Zelf heeft ze de speech vooraf niet onder ogen gekregen, enkel de premier las de toespraak van de koning. En die zag geen graten in een waarschuwing voor het populisme en een verwijzing die er in dat verband gelegd werd naar de jaren dertig. "Maar gezien de commotie die er achteraf over ontstaan is, de manier waarop de boodschap is misbruikt, zou je kunnen zeggen dat er misschien beter niet naar de geschiedenis was verwezen, maar naar de actualiteit in Europa en de wereld", zegt Kherbache nu.

In het Radio 1-programma Touché verwees Kherbache daarbij ook naar het interview dat oud-premier Wilfried Martens (CD&V) afgelopen weekend gaf in La Libre Belgique. "De premier heeft de kwade wil, het misbruik en het slechte karakter van bepaalde politici misschien onderschat. Want uiteindelijk wordt een en ander hier wel uitvergroot." Kherbache vindt het intriest dat er aan zelfcensuur gedaan zou moeten worden, omdat woorden anders misbruikt zouden kunnen worden door "diegenen die zich niet aangesproken voelen, maar er wel bovenop springen", een verwijzing naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Ze maakt zich ook sterk dat wanneer de quote over de jaren dertig uit de tekst was gehaald, men wel over een andere uitspraak gestruikeld zou zijn.

Ook oud-premier Guy Verhofstadt ergert zich aan de reactie van De Wever op de koninklijke toespraak. "De ware reden waarom De Wever de koning frontaal aanvalt, heeft niets te maken met een gevoel van verongelijktheid of met een of andere vorm van heilige verontwaardiging. Het is gewoon een weloverwogen gok, een berekende zet om zo de Vlaamse onafhankelijkheid een stap dichterbij te brengen", aldus Verhofstadt in een opiniestuk in De Standaard en Le Soir.

Premier Di Rupo zelf wil geen commentaar kwijt. "Er is al genoeg gezegd over de hele kwestie", luidt het op zijn kabinet, dat eraan toevoegde dat Kherbache volledig uit eigen naam sprak.