Direct naar artikelinhoud

Pol Hauspie gaat speechen voor goed doel

In een YouTubefilmpje vraagt Pol Hauspie, oprichter van L&H Speech Products, een tweede kans. Daarom gaat hij spreken voor het goede doel The Happinessweb, al is nog onduidelijk wat dat goede doel gaat doen.

“Ik weet wat u denkt”, zegt Pol Hauspie in het begin van het filmpje. “Die man verdient het om de rest van zijn leven in de gevangenis te slijten. Hij heeft het spaargeld van zoveel mensen opgesoupeerd en nu moet hij boeten.” Hij weet dat het in ons land ongebruikelijk is om gevallen ondernemers een tweede kans te gunnen, zegt hij. “Toch durf ik u recht in de ogen te kijken en ze u te vragen”, aldus Hauspie. “Want ik heb me nooit verscholen achter het excuus: het waren de anderen.” Dat klinkt als een sneer naar Jo Lernout, die voor de schuld van het faillissement van L&H naar tal van andere partijen heeft gewezen. Hauspie legde zich ook neer bij de uitspraak van vijf jaar cel, waarvan drie effectief, door het Gentse hof van beroep. Lernout trekt daarentegen naar het Hof van Cassatie.

De lessen die hij de voorbije vijftien jaar geleerd heeft, heeft de ondernemer verwerkt in een speech, die hij op 15 oktober zal geven in het ICC in Gent, dezelfde plaats als waar de rechtszaak tegen zijn bedrijf plaatsvond. “Want elke manager kan en moet leren uit mijn fouten”, zegt Hauspie. Wie aanwezig wil zijn, zal daarvoor 150 euro moeten betalen. Dat geld gaat volgens Hauspie naar The Happinessweb. “Een goed doel in de startblokken dat de wereld een stuk gelukkiger kan maken”, zegt hij. Op de bijbehorende website wordt het doel van dat web omschreven als: “‘Happiness’ brengen door te delen. Delen van inzichten, middelen en kennis. Niet verscholen achter een façade of een nick.”

Het is de eerste keer in tien jaar dat Pol Hauspie in het publiek spreekt. Volgens de nieuwe website van Hauspie (www.priestermuzikantpiloot.be) komt er ook een boek met als titel Priester muzikant piloot. Hij schreef het samen met Peter Ellis, een Britse dokter in de sociale psychologie.