Direct naar artikelinhoud

Tom Balthazar wil Gentse sjerp

Schepen Tom Balthazar (53) wordt de Gentse lijsttrekker voor sp.a bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. 'Natuurlijk wil ik burgemeester worden.'

Wie wordt de nieuwe (kandidaat-)burgervader? Die vraag gonst al maanden binnen de Gentse sp.a. Huidig burgemeester Daniël Termont kondigde aan dat hij de sjerp wil doorgeven in 2018. Een opvolger vinden bleek geen makkelijke klus. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 haalde Termont met 44.561 voorkeurstemmen een ongeziene persoonlijke score.

Uiteindelijk is Tom Balthazar de man die in zijn voetsporen treedt. Buiten Gent is Balthazar niet zo bekend, maar in zijn thuisstad is hij erg populair. In 2012 haalde hij 5.466 stemmen. Alleen Termont en Groen-boegbeeld Elke Decruynaere deden beter. Een volksfiguur zoals Termont is hij niet, maar de broer van regisseur Nic Balthazar heeft wel het imago van een degelijk bestuurder. Hij is al negen jaar schepen en was voordien zes jaar gemeenteraadslid. Hij was ook fractievoorzitter en voorzitter van de Gentse sp.a.

Stroomversnelling

"Ik hou van Gent. Natuurlijk wil ik burgemeester worden, al besef ik dat dit een gigantische uitdaging is", zegt Balthazar. Tijdens een gesprek met zijn partijgenoten bleek hij de enige te zijn die de sjerp echt ambieert. De partijraad moet zijn kandidatuur wel nog goedkeuren. Die beslissing zou normaal pas in juni worden genomen, maar wordt nu vervroegd. "Er werd een gerucht verspreid dat John Crombez van Oostende naar Gent zou verhuizen. Daardoor is alles in een stroomversnelling terechtgekomen", stelt Balthazar. De Gentse partijtop schaarde zich gisteravond in een gemeenschappelijk persbericht achter hem.

Even daarvoor liet Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche verstaan dat zij zich terugtrekt uit de race. "Mijn stad heeft de traditie dat de burgemeester dag en nacht beschikbaar is. Maar ik heb een gezin met drie kinderen, mijn zoon is nog maar zes jaar oud. Ik kan op dit moment niet totaal beschikbaar zijn", legt Van den Bossche uit. Al wil dat niet zeggen dat ze haar droom definitief opbergt. "Burgemeester van Gent zijn is wellicht de mooiste job die je je kunt inbeelden. Die droom is er nog steeds, maar nu is niet het juiste moment."

Ook Karin Temmerman mag haar droom opbergen. Zij legde in oktober haar functie als fractieleider in de Kamer neer om zich weer te kunnen toeleggen op haar thuisstad. Temmerman is sterk verankerd in de Gentse politiek. Als dochter van ex-burgemeester Gilbert Temmerman beschikte ze over goede kaarten om de sjerp binnen te halen. "Nee, ik ben niet ontgoocheld. Ik heb destijds zelf gekozen om naar Brussel te gaan. Ik voel mij daar goed. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik Gent loslaat."

Kartel

Wat nu met het kartel tussen groen en sp.a in Gent? Sp.a kan moeilijk zonder, want dan wordt Open Vld misschien wel de grootste partij. Zelf zou Balthazar het kartel graag voortzetten. "Een definitieve beslissing is dat nog niet, maar er zal sowieso worden gepraat." Ook Groen-schepen Filip Watteeuw bevestigt die intentie. "Wij hebben de voorbije jaren heel goed samengewerkt met sp.a. Als we opnieuw een ambitieus sociaal-ecologisch project kunnen uitwerken, dan willen wij weer in kartel gaan."

Voor Watteeuw is de beslissing van Balthazar toch een tegenslag. Nu de eerste plaats op de kartellijst naar een man gaat, maakt hij geen kans meer op de tweede plaats. Die moet immers naar een vrouw gaan. Bronnen bevestigen dat schepen van Onderwijs Elke Decruynaere die plek zal innemen.

► 11