Direct naar artikelinhoud

België puurt minder uit BNP Paribas

België zal dit jaar minder inkomsten halen uit zijn belang in BNP Paribas. De grootste bankgroep van Frankrijk en de moeder van de voormalige Fortis Bank snijdt fors in haar dividend nadat de nettowinst vorig jaar met een vijfde is teruggevallen.

BNP Paribas kondigde gisteren aan dat het dit jaar een brutodividend van 1,2 euro per aandeel wil uitkeren. Een pak minder dan de 2,1 euro van vorig jaar, al geeft de bank beleggers wel de mogelijkheid te kiezen voor een dividend in aandelen in plaats van in cash.

Daarmee toont BNP Paribas zich guller dan zijn landgenoten Société Générale en Crédit Agricole, die eerder besloten hun dividend voor 2011 te schrappen. Maar de beslissing is een tegenvaller voor de Belgische overheid, die sinds de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas in 2009 een belang van 10,7 procent heeft in de Franse bankreus.

Uit die participatie kon de Wetstraat vorig jaar bijna 270 miljoen euro aan dividendinkomsten distilleren. Na de aankondiging van gisteren zal de teller dit jaar op net geen 155 miljoen euro blijven steken. Dat bedrag kan wel nog worden aangevuld met de dividenden die voortkomen uit het belang van 25 procent dat België nog steeds aanhoudt in de Belgische BNP Paribas Fortis-bank.

Maar of de grootste bankgroep van ons land effectief een dividend uitkeert over 2011, wordt pas volgende maand bekendgemaakt.

In principe kan de regering er ook voor kiezen het dividend in aandelen te laten uitkeren. Maar gezien de recente begrotingsperikelen is het waarschijnlijker dat Di Rupo I voor cash gaat. De federale regering ging er trouwens al van uit dat haar financiële participaties minder zouden opleveren. In haar begroting rekent de regering op 230 miljoen euro aan inkomsten uit haar belangen in alle financiële instellingen.

Het lagere dividend van BNP Paribas over 2011 is dan ook niet helemaal een verrassing. Net als veel andere financiële instellingen staat de groep onder zware druk om haar kapitaalbuffers op te krikken en bovendien hakte de Griekse crisis zwaar in op de resultaten.

Waardevermindering

Dat BNP Paribas zijn nettowinst vorig jaar met ruim een vijfde zag slinken tot 6 miljard euro is bijvoorbeeld voor een groot stuk te wijten aan het feit dat de bank een waardevermindering van liefst 75 procent nam op het Griekse staatspapier dat ze in portefeuille heeft. Aan die waardevermindering hangt een prijskaartje van 3,45 miljard euro.

Bovendien bouwde de bank haar portefeuille met risicovolle staatsobligaties voort af, wat de cijfers met 872 miljoen drukte. Ook de zakenbank had zwaar te lijden onder het gure marktklimaat: de winst voor belastingen viel daar met ruim een derde terug.

Ondanks die winstdaling toonde gedelegeerd bestuurder Jean-Laurent Bonnafé zich gisteren opvallend tevreden. "In deze moeilijke marktomstandigheden hebben we een degelijk resultaat kunnen neerzetten. Vergeet niet dat dit de hoogste winst is die een Europese bank tot dusver kon voorleggen over 2011", liet Bonnafé verstaan op een persconferentie. De doorgaans erg gereserveerde topman liep er zo relaxed bij dat hij zelfs bereid was even te dollen met de massa fotografen die was afgezakt naar het hoofdkwartier van BNP Paribas, vlak bij de Parijse Opera.

Het goede humeur van Bonnafé was wellicht ook te danken aan de sterke prestaties van de retailtak, het kantorennetwerk. Dat boekte vorig jaar een winst van 5,9 miljard euro, een kwart meer. Ook de retailactiviteiten in de Benelux, die grotendeels overeenkomen met de retailtak van BNP Paribas Fortis, zagen hun winst voor belastingen vorig jaar met een vijfde de hoogte ingaan tot 819 miljoen euro.

Ook beleggers reageerden enthousiast op de jaarcijfers van BNP Paribas. Ze stuurden het aandeel 4,1 procent hoger tot 34,89 euro. Een opsteker voor de Belgische regering. Want hoewel die gisteren te horen kreeg dat ze minder dividenden zal ontvangen, zag ze de waarde van haar belang in BNP Paribas in één beursdag 178 miljoen euro stijgen.