Direct naar artikelinhoud

Gezochte terrorist blijft onvindbaar

De politie heeft de gezochte terrorist Salah Abdeslam in Sint-Jans-Molenbeek mogelijk op een haar na gemist. Volgens de inlichtingendiensten heeft de Fransman na de aanslagen in Parijs bij een beruchte familie uit Molenbeek gescholen.

Vier uur duurde de belegering in de Rue Delaunoy in Molenbeek. Om tien uur gisterochtend omsingelden eliteteams van de politie, brandweer en ontmijningsdienst DOVO de hele buurt. Hun doel: een oud herenhuis waar een familie met meerdere (ex-)Syrië-strijders woont.

Een politieonderhandelaar riep meerdere keren door een luidspreker dat de bewoners naar buiten moesten komen. Ze vertikten dat urenlang. Buurtbewoners die aan hun raam kwamen kijken wat er gebeurde, moesten hun gordijnen openen en tonen dat ze niets in hun handen hadden. Omdat de politie duidelijkheid wilde of Salah Abdeslam zich daar schuilhield, haalden ze er een camera op een stok bij om via de ramen proberen binnen te kijken bij het gevreesde gezin. Gemaskerde en tot de tanden gewapende politiemensen zaten uren op het dak en in de dakgoten van aanpalende huizen.

Tijdens de hele operatie waren meerdere knallen te horen, onder andere door rookbommen van de politie. Rond 14 uur bleek dat Salah Abdeslam er niet was. "Er is niemand gerechtelijk aangehouden", was de enige officiële reactie van het federaal parket.

Vals alarm

Politie en het gerecht maken zich intussen zorgen over de klopjacht op Salah Abdeslam. "Die terrorist weet dat hij wereldwijd wordt gezocht. Hij weet ook dat hij niets te verliezen heeft. Hopelijk vinden we hem op tijd. En hoe zal hij reageren als we plots voor hem staan?", vraagt een ingewijde zich af. De onderzoekers sluiten niet uit dat Abdeslam al naar het buitenland is gevlucht. Voorts blijven ze ook waakzaam voor eventuele copycats.

In de Europese wijk in Brussel sloten agenten bijvoorbeeld een aantal straten af na een bommelding. Het ging om een verdacht voertuig met Franse nummerplaten. De wagen stond verkeerd geparkeerd. DOVO onderzocht de auto met robots. Een reistas werd tot een gecontroleerde ontploffing gebracht. Het bleek vals alarm. Personeel in omliggende gebouwen moest tijdens de operatie wegblijven van ramen en deuren.

Ook met de vondst van een verdacht pakket, een tas, in de parkeergarage van een IKEA-filiaal in Antwerpen nam de politie geen risico. Na urenlang onderzoek maakte DOVO ook dat pakket onschadelijk. Ook die tas bleek geen bom te bevatten.