Direct naar artikelinhoud

Weer op de afspraak

Nog één keer schuift Bart Schols samen met enkele gasten aan tafel om de actualiteit van de dag te bespreken en dan mag hij twee maanden op adem komen. Na een turbulent jaar, het rapport: hoe deed De afspraak het?

1 De inhoud

Eén tafel, enkele gasten rond een tafel en nog maar enkele rubrieken. De afspraak die we sinds januari zagen valt in niets nog te vergelijken met het programma dat eind augustus vorig jaar startte. Met een overdaad aan vaste formatjes en onderwerpen die vaak compleet los van de actualiteit stonden, vond het actuamagazine nooit zijn draai. Met het interview met een teruggekeerde Syrië-strijder als dieptepunt, vooral dan omwille van de discussie die er de dagen daarop ontstond.

Sinds januari gaat het beter. Niet alle rubrieken zijn altijd even relevant, maar de terugkeer naar de basis - een goed gesprek - heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat ligt Schols duidelijk ook beter. Natuurlijk is niet elk gesprek even spannend of even goed, maar de inhoud spreekt meestal aan en Schols vindt steeds beter zijn draai. Als presentator op Radio 1 werd hij geprezen voor zijn dossierkennis en vasthoudendheid, en die eigenschappen komen nu beter tot uiting. Met als hoogtepunt zijn interview met rabbijn Aaron Malinski en imam Brahim Laytouss over hoe ze zouden reageren als hun zoon homo was. Als een pitbull liet hij niet los en bleef hij zijn vraag herhalen.

"Het programma heeft zijn bedding gevonden", zegt Carl Voet, hoofdredacteur duiding. "Het was een leerproces, maar het was een goede zet om op interactie te mikken. Bart voelt zich daar ook goed bij en ook het programma heeft erbij gewonnen." Dat De afspraak op vrijdag een politieke spin-off kreeg met Ivan De Vadder bleek ook een goede zet. De Vadder moet je niet leren hoe je een praatprogramma over de politieke week moet leiden.

2 De cijfers

Na een tegenvallende start, waarbij de kijkcijfers zelfs al eens onder de 100.000 zakten, bleek de hervorming in januari ook op kijkcijfervlak een goede maatregel. De afspraak moest niet langer koud starten om 20.30 uur door er Terzake voor te zetten, en dat merk je snel. In december had het programma nog gemiddeld 112.752 kijkers, in januari waren er dat al 170.066. De maanden daarna schommelde het nog wat, maar zeker de laatste drie maanden blijft de stijgende lijn aanhouden.

In juni was het zelfs helemaal goed, met dank aan het EK voetbal en de wedstrijden om zes uur: De afspraak ging mede daardoor zelfs boven de 300.000 kijkers. Ook op avonden zonder voetbal doet het programma het nu beter. Dinsdagavond bijvoorbeeld had het 264.000 kijkers, en uit de cijfers blijkt ook dat de kijkers niet wegzappen. De afspraak is er nog niet - daarvoor doet Canvas het in zijn geheel ook nog niet goed genoeg - maar de cijfers gaan de goede richting uit.

3 De toekomst

Met Terzake om 20 uur en De afspraak een half uur later, blijft het eerste uur van Canvas een vreemde constructie. In de zomermaanden schotelt het programma alleen nog aangekochte reportages voor en heeft het maar weinig te maken met De afspraak zoals het nu op tv komt. Vanaf september is alles weer normaal, al zal er weinig veranderen. Bart Schols krijgt wel een nieuwe tafel zodat er nog meer interactie mogelijk is met de gasten. De vreemde boemerangachtige constructie van nu, waar iedereen bijna op een lijntje zit, is niet echt een succes.

De grote verandering zal in januari plaatsvinden. Blijft De afspraak op 20.30 uur, of verhuist het naar de late avond? En zal er dan opnieuw publiek in de studio zijn? Of krijgt Canvas een nieuwsuur om acht uur? "Alle opties liggen nog open", zegt Carl Voet. "Maar er zijn nog geen knopen doorgehakt. Welk programma moeten we waar uitspelen? Wat is het DNA van de verschillende programma's? Deze constructie is in ieder geval niet voor de eeuwigheid."

De afspraak, vanavond om 20.30 uur op Canvas