Direct naar artikelinhoud

Rutten steunt Nederlandse premier

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten spreekt in een open brief op Knack.be haar steun uit voor de Nederlandse premier Rutte. 'Wie het niet eens is met onze vrijheden, hoeft hier niet te blijven.'

"Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg!", waren gisterochtend de woorden van de Nederlandse premier Rutte aan wie zich niet kan vinden in de regels van Nederland. Zijn Belgische liberale collega sluit zich hierbij aan.

"Al onze rechten en vrijheden zijn ondertussen zo evident dat we er niet meer bij stilstaan hoe waardevol en belangrijk ze zijn", schrijft Rutten. "Steeds vaker worden ze met de voeten getreden. Door mensen die ervoor pleiten om onze vrijheden in te perken, of af te schaffen."

Die mensen vind je volgens Rutten overal in het politieke en maatschappelijke spectrum. "Van de racisten van extreemrechts die iedereen met een andere huidskleur over één kam scheren" tot "de selectieve blindheid van extreemlinks dat om electorale redenen in de volkswijken zwijgt over de problemen in de multiculturele samenleving". En ook over mensen die vasthouden aan radicale religieuze dogma's.

"Dat vrouwen ondergeschikt zijn aan mannen, dat meisjes in een korte rok op straat mogen worden uitgescholden, dat homoseksuelen ziek zijn en dat jongens en meisjes apart moeten zwemmen. Dat is niet alleen achterlijk, het is ook onaanvaardbaar", benadrukt Rutten in haar opiniebijdrage.

"Sommigen zullen vinden dat dit overdreven is, dat ik een racist ben", schrijft ze. "Maar ik kom gewoon op voor wat wij hier normaal vinden. Voor de vrijheid die van België - en Nederland - zo een ontzettend fijn land maakt. Wie het daar niet mee eens is, hoeft hier niet te blijven."