Direct naar artikelinhoud

Postume dichtbundel van Joost Zwagerman

Eind januari verschijnt van Joost Zwagerman postuum de dichtbundel Wakend over God. Het is het eerste - en meteen ook laatste - boek van de auteur bij zijn nieuwe uitgeverij Hollands Diep. Zwagerman was begin dit jaar overgestapt van De Arbeiderspers naar Hollands Diep en had plannen om er ook twee romans te publiceren. Vandaag kan overigens publiekelijk afscheid worden genomen van Zwagerman in De Duif in Amsterdam, waarna de auteur wordt begraven. Zwagerman stapte vorige week dinsdag uit het leven.

Genomineerden Man Booker Prize bekend

Gisteren werden de zes romans bekendgemaakt die meedingen naar de Man Booker Prize voor fictie dit jaar. Het gaat om de Jamaicaan Marlon James (A Brief History of Seven Killings), de Nigeriaan Chigozie Obioma (The Fishermen), de Britten Sunjeev Sahota (The Year of the Runaways) en Tom McCarthy (Satin Island), en de Amerikaanse schrijfsters Anne Tyler (A Spool of Blue Thread) en Hanya Yanagihara (A Little Life). De winnaar wordt op dinsdag 13 oktober bekendgemaakt in Londen.

Eigen museum voor gebroeders-Grimm

In de Duitse stad Kassel is zopas Grimmwelt geopend. Het interactieve museum en tentoonstellingsconcept is helemaal gewijd aan leven en werk van de gebroeders-Grimm. Generaties kinderen zijn met de in 170 talen omgezette sprookjes opgegroeid. De broers brachten hun meest 'arbeidzame en vruchtbare' tijd door in Kassel, waar ze ook een Duitse grammatica en woordenboek samenstelden. Grimmwelt mikt op een complete onderdompeling in het universum van de Grimms.