Direct naar artikelinhoud

Na 68 jaar eerherstel voor slachtoffer misbruik in de kerk

Eva De Moor was 14 toen ze in 1948 twee keer seksueel werd misbruikt, onder meer door een priester. Bizar genoeg werd zij in die tijd zelf veroordeeld. Nu pas krijgt het oudste levende slachtoffer van misbruik in de kerk moreel eerherstel.

De Moor, nu 82, vertelde haar opmerkelijke verhaal gisteravond in Terzake. Over hoe ze op haar veertiende tijdens een wandeling werd verkracht door een 28-jarige vriend van haar broer. Ze nam een priester in vertrouwen, maar die maakte daar op zijn beurt misbruik van: ook hij randde De Moor aan. "Hij stond op, trok mij recht, duwde mij tegen de deur en begon mij te betasten", vertelt De Moor in het Canvas-programma.

De tiener vertelde het verhaal aan haar tante (haar moeder was al overleden), en die verwittigde de politie. Alleen: de politie rekende de daders niet in, maar bracht De Moor onder in een tuchtschool, waar ze tot haar 21ste verbleef.

Jaren later, toen ze besloot te onderzoeken wat er precies was gebeurd, ontdekte ze dat ze nota bene zelf was veroordeeld. Voor landloperij en ontucht. De Moor zou volgens het gerecht - eind jaren 40 - zelf schuldig zijn aan de verkrachting door de vriend van haar broer. Ook zou ze de priester hebben aangezet tot ontucht. "Dat was verschrikkelijk. Alsof ik een klap op mijn kop kreeg. Dus ik zou als 14-jarige schuldig geweest zijn aan het feit dat een 28-jarige mij van de straat trok en verkrachtte?"

Inmiddels woont De Moor in Normandië met haar echtgenoot. Door de kerk werd ze, als oudste nog levende slachtoffer van misbruik in de kerk, al erkend en vergoed. Maar lang leek het erop dat ze juridisch nooit eerherstel zou krijgen. Tot ze in juli op rendez-vous mocht bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Die kon haar juridisch echter niet helpen. "Normaal sturen we zo iemand naar de rechterlijke macht, bijvoorbeeld voor een herziening of een herstel in eer en rechten, of we kunnen we de genade van de koning gebruiken", zegt Geens in Terzake. "Maar bij een jongere kunnen we die rechtsmiddelen voor een onterechte uitspraak niet gebruiken."

Moreel eerherstel kon de minister De Moor wel geven. In een brief schreef hij haar zwart op wit dat ze "slachtoffer was en geen dader." De Moor is hem erkentelijk, ook al blijft de veroordeling bestaan. "Maar het is toch erg dat ik hier bijna 70 jaar op heb moeten wachten."