Direct naar artikelinhoud

Onbelast bijklussen toch niet zo budgetneutraal

Is het regeringsplan om iedereen onbelast 500 euro per maand te laten bijverdienen wel zo budgetneutraal? Volgens cijfers van de FOD Financiën zal het jaarlijks 150 tot 200 miljoen euro kosten.

De kostenberekening die oppositiepartij Groen opvroeg bij het Rekenhof velt een hard verdict over het nieuwe statuut 'vrijetijdswerk', dat onbelast bijverdiensten tot 6.000 euro per jaar toelaat. In het startjaar 2018 kan die maatregel de Belgische staatskas 151 miljoen euro kosten, wanneer het statuut op kruissnelheid geraakt in 2020 loopt de rekening nog verder op: 194 miljoen euro.

De cijfers komen van de FOD Financiën, die uitging van een hypothetische situatie waarbij vijf procent van de 800.000 zelfstandigen in ons land toetreedt tot het systeem. Vooral zelfstandigen in bijberoep en kleine zelfstandigen zouden zo minder sociale bijdragen leveren.

"Ik begrijp niet dat deze regering de inschatting van haar eigen diensten inruilt voor budgettair nattevingerwerk", reageert Groen-voorzitter Kristof Calvo verbolgen op de cijfers. "Naast de inhoudelijke vraagtekens is dit een maatregel die ons heel veel kan kosten."

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) houdt vol dat de regering verwacht dat de maatregelen budgetneutraal zullen zijn. "De positieve budgettaire effecten zullen de negatieve uitvlakken", zegt ze. Volgens haar baseert het Rekenhof zich op onvolledige informatie van Financiën.

Intussen heeft de Nationale Arbeidsraad, het overlegorgaan voor de sociale partners, een negatief advies uitgesproken over het plan. Zowel werkgevers als werknemers scharen zich daar achter. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) laat weten de adviezen in overweging te nemen, maar wenste verder niet te reageren.