Direct naar artikelinhoud

Jonge voetballer sterft aan hartstilstand op training ondanks eerdere screening

Voetbalclub Antwerp rouwt om het verlies van jeugdspeler Joël Lobanzo. De 17-jarige kreeg dinsdag tijdens training een hartstilstand. Woensdagnacht is hij overleden. Ook nu laait de discussie rond verplichte screening op.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) oordeelde in 2015 dat de voorgestelde methode - en vooral de kostprijs van 60 euro - om sporters uitgebreid te onderzoeken op hart- en andere fysieke problemen geen zin had. Zo'n onderzoek zou bovendien te veel valse positieve gevallen opleveren.

Sportartsen, samen met cardioloog Pedro Brugada, zijn het er niet mee eens dat screening zinloos is.

Groen licht

"Wij hebben een online vragenlijst ontwikkeld, waarmee een sporter snel kan nagaan of het nuttig is om een uitgebreider hartonderzoek te laten uitvoeren. Bij zo'n onderzoek maken een ecg, een simpel en pijnloos hartfilmpje, en dan kunnen we 85 procent van de onderliggende aandoeningen detecteren. Maar door het advies van het KCE zijn nagenoeg alle sportbonden teruggekomen van hun plannen om screening te verplichten - alleen in het wielrennen bestaat het al jaren", zegt dokter Marc Geenen van belangenvereniging Sport- en Keuringsartsen (SKA).

In het geval van Joël Lobanzo was de speler door verschillende hartspecialisten onderzocht en getest, nadat hij eind vorig seizoen al eens het bewustzijn was verloren. Dit seizoen gebeurde het nog eens. Weer werd hij onderzocht, weer kreeg hij groen licht om te voetballen. "Alle dokters en cardiologen die hem onderzochten, stelden ons gerust", zegt zijn vader Gilbert.

"Er was niets mis met zijn hart. Joël mocht gerust blijven voetballen. Hij kreeg wel een chip ingeplant waarop de dokters info konden aflezen. Er waren de jongste maanden geen indicaties dat zijn hart niet topfit was."