Direct naar artikelinhoud

N-VA wil koppels ook buiten eigen gemeente laten trouwen

Trouwen voor de wet kan alleen in het dorp of de stad waar jij of je partner woont. 'Niet meer van deze tijd', vindt N-VA-parlementslid Goedele Uyttersprot. 'Laat mensen in hun geboortedorp trouwen.'

Trouwen voor de wet, dat gebeurt vandaag in het dorp of de stad waar je op dat moment gedomicilieerd bent. "Maar mensen trouwen soms liever waar ze hun jeugd doorbrachten", zegt N-VA-parlementslid Goedele Uyttersprot.

"Ik vind dat je hen de kans moet geven om te trouwen waar hun hart of hun roots liggen." Uyttersprot heeft al een tijdje een wetsvoorstel ingediend, maar de bespreking in de commissie Justitie laat op zich wachten. Afgaande op de reacties bij de coalitiepartners maakt het voorstel zeker kans. "Al gaat men daarmee de wereld niet redden", zegt CD&V-parlementslid Raf Terwingen. "En we laten er zeker de regering niet voor vallen."

"Het is inderdaad een vraag die vaak voorkomt", erkent Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld). "Alleen moeten we opletten dat dit voorstel de controle op schijnhuwelijken niet bemoeilijkt. Maar als dat in orde is, dan kunnen wij dat zeker steunen." In afwachting van de wet wringen sommigen zich nu al in bochten om elders te trouwen. Andra Schollaert en Ward Van Duppen wonen al enkele jaren in Vilvoorde, maar gaven recent hun jawoord op het gemeentehuis van Haaltert, waar de bruid heel haar leven gewoond heeft. Hoe ze dat gedaan hebben? "Ik ging een paar weken voor mijn huwelijk terug bij mijn ouders in Haaltert wonen", knipoogt Andra.