Direct naar artikelinhoud

Twee artsen in cel voor dood baby

Twee dokters uit het Brusselse zitten in de cel op verdenking van moord op een pasgeboren baby’tje. Een van de aangehouden artsen is de vader van het meisje. De onderzoeksrechter stelde ook de moeder in verdenking van moord, maar liet haar vrij.

Het gerecht van Brussel onderzoekt de dood van een meisje uit Anderlecht. Ze werd op 14 juli 2004 geboren met een ernstige afwijking. Tien dagen later overleed het kind. Het gerecht stelde zich toen vragen bij het vroege overlijden van het meisje en opende een onderzoek. Een autopsie en een huiszoeking in het kantoor en de villa van dokter-chirurg S.R., de vader van het meisje, waren toen negatief. De man ontkende ook in alle talen iets te maken te hebben met de dood van het meisje. De raadkamer stelde dokter S.R. in december 2006 buiten vervolging. De ouders vroegen en kregen destijds van het gerecht de toestemming om hun dochtertje te laten cremeren. Wat uiteindelijk ook gebeurde.

Die crematie is alvast een streep door de rekening van de speurders die de dood van het kind nu opnieuw onderzoeken. Volgens de advocaat van dokter S.R. werd het onderzoek nieuw leven ingeblazen door verklaringen van een arts met wie dokter S.R. vroeger goed bevriend was.

“Het gaat om valse verklaringen. Grove leugens”, zegt de Brusselse advocaat Bernard Thieleman. Hij zoekt de onthullingen in een complot dat opgezet werd door dokter P.B., die volgens de advocaat gefrustreerd raakte door een financieel dispuut met de vriendin van dokter S.R. “Dokter P.B. had destijds samen met iemand anders een farmaceutisch bedrijf met de vriendin van de dokter. De twee mannen zetten de vrouw buitenspel en moesten daar uiteindelijk voor opdraaien. Na een procedureslag moesten ze mevrouw om en bij de 600.000 euro uitbetalen. Ik zie dit als de wraak van dokter P.B.”, aldus nog Thieleman.

Volgens onze informatie zou dokter P.B. zijn vroegere kameraad beschuldigen van moord op zijn tien dagen oude dochtertje. Frédéric De Visscher, onderzoeksrechter in Brussel, hield dokter S.R. alvast aan op verdenking van moord. In hetzelfde onderzoek stelde hij ook dokter P.B. in verdenking van moord. De twee artsen verschenen eind vorige week voor de raadkamer in Brussel dat hun aanhouding met een maand verlengde. Het nieuws raakte pas gisteren bekend.

Overlijdensakte vervalst

De vader van het overleden meisje zegt opnieuw niets met haar dood te maken te hebben. Hij kondigde onmiddellijk na de verlenging van zijn aanhouding aan beroep aan te tekenen. Daardoor moet hij binnen de twee weken voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Brussel verschijnen. Onderzoeksrechter Frédéric De Visscher stelde ook de moeder van het meisje, de vriendin van dokter S.R., in verdenking van moord. Haar liet hij onder voorwaarden vrij. Nog volgens onze informatie zou dokter P.B. in 2004 de overlijdensakte van het dochtertje van dokter S.R. hebben opgesteld. Hij zou het attest vervalst hebben. Daarom voert het gerecht tegen dokter P.B. ook een onderzoek wegens valsheid in geschrifte.

De advocaat van dokter P.B. wilde gisterenavond geen commentaar kwijt. Het parket van Brussel kon en wilde gisteren niet reageren omdat de onderzoeksrechter momenteel in het buitenland zit.