Direct naar artikelinhoud

Vlaamse film 'Hasta la vista' wint Europese Publieksprijs

Bij de uitreiking van de European Film Awards heeft de Vlaamse film Hasta la vista van Geoffrey Enthoven zaterdag verrassend de publieksprijs gewonnen. Minder onverwacht was dat Amour van Michael Haneke met vier EFA's de grote slokop van de avond werd.

Zaterdagavond werd in Malta de uitreiking georganiseerd van de Europese filmprijzen. Deze 25ste jubileumeditie werd uitstekend gepresenteerd door de Duitse actrice Anke Engelke, die de aanwezigen welkom heette op "de uitreiking van de European Film Awards. Of zoals ze in Amerika genoemd worden: 'The what?'". Ironie als vorm van zelfverdediging, want de Europese filmprijzen hebben nog lang niet dezelfde wereldwijde impact of uitstraling van hun Amerikaanse broer Oscar. Maar ze zijn wel degelijk belangrijk en bovendien verkeert de Europese cinema in goede gezondheid, zeker als men het lijstje van genomineerde titels overloopt. Van Amour en Barbara over Cesare deve morire en Intouchables tot Jagten, A perdre la raison en Shame. Pijnpunt blijkt niet zozeer de productie dan wel de distributie van Europees filmwerk, zowel in Europa zelf als in de rest van de wereld. Op dat vlak blijft de dominantie van Hollywood nog steeds doorwegen.

Over de distributie zal men de makers van Hasta la vista/Come As You Are nochtans niet horen klagen, want deze Vlaamse film van regisseur Geoffrey Enthoven en producent Mariano Vanhoof werd inmiddels reeds aan een dertigtal territoria verkocht en op veel festivals vertoond én bekroond. Er wordt een Nederlandse remake gepland en over een Amerikaanse versie wordt nog onderhandeld. Toch kwam de People's Choice Award voor Hasta la vista hier een beetje als een verrassing, al was het maar omdat de concurrentie dit jaar erg sterk was, met titels als The Artist, The Iron Lady en vooral Intouchables.

Een Zweedse collega reageerde erg verbaasd, zelfs argwanend, want hij had blijkbaar nog nooit van de film gehoord. Kan kloppen, zei producent Vanhoof op de persontmoeting achteraf, want Hasta la Vista werd inderdaad (nog) niet door Zweden aangekocht. Hoe deze film een populaire hit als Intouchables had kunnen kloppen? "Misschien omdat zij in hun film maar één en wij twee rolstoelen hadden", grapte scenarist Pierre De Clercq.

De achterdocht werd ook wel gevoed door het feit dat een belangrijk deel van de cast (Robrecht Vanden Thoren, Gilles De Schryver, Tom Audenaert en Isabelle De Hertogh) ook aanwezig was in Malta. Een gelukkig toeval, aldus regisseur Enthoven, want in een overmoedige bui had producent Vanhoof een tijdje geleden beloofd dat ze allemaal mee konden naar de EFA-ceremonie indien Hasta la vista in de categorie voor de publieksprijs de shortlist zou halen. Wat dus effectief gebeurde. Om die shortlist te halen, moeten de kandidaten op zo veel mogelijk festivals door het publiek bekroond worden. Dat bleek voor Hasta la vista dus geen probleem. Het stemproces, onder toezicht van Ernst & Young, gebeurt dan verder via de website van de European Film Academy.

Maar misschien had producent Mariano Vanhoof nog een andere reden om met een grote delegatie aanwezig te zijn? Hij maakte van zijn dankspeech immers gebruik om voor de camera's zijn vriendin Safia ten huwelijk te vragen! De innige kus die zijn aanzoek bezegelde, wordt ongetwijfeld een publiekshit op YouTube. En inspireerde meteen enkele presentatoren. De Poolse acteur die de EFA voor beste acteur moest aankondigen, vroeg Mads Mikkelsen ten huwelijk. En toen direct daarna de Nederlandse actrice Carice van Houten het podium opkwam - om de EFA voor beste actrice bekend te maken - zei ze meteen dat zij niet ging trouwen, ook al droeg ze een imposante jurk die in dergelijke omstandigheden niet zou misstaan.

Van zijn kant noemde regisseur Geoffrey Enthoven de People's Choice Award voor de komische roadmovie Hasta la vista een "mooie laatste etappe van een reis die anderhalf jaar geleden begonnen is" en hij sloot zijn dankwoord af met de kreet 'Sex for everyone!', de publicitaire slogan van zijn film.

Als alles een beetje loopt zoals gepland, begint het trio van scenarist Pierre De Clercq, producent Mariano Vanhoof en regisseur Geoffrey Enthoven volgende zomer een nieuwe film te draaien. Never change a winning team. Het wordt een tragikomedie, waarvan titel en inhoud voorlopig nog niet onthuld worden, maar de deelname van acteur Koen De Graeve staat wel al vast.

Zie pagina's 4-5 voor een interview met de man op wiens leven Les Intouchables, de filmhit die de duimen moest leggen voor Hasta la vista, gebaseerd is.

Palmares van de 25ste European Film Awards

FILM

Amour van Michael Haneke

REGISSEUR

Michael Haneke

ACTRICE

Emmanuelle Riva in Amour

ACTEUR

Jean-Louis Trintignant in Amour

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA

actrice Helen Mirren

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

regisseur Bernardo Bertolucci

PEOPLE'S CHOICE AWARD

Hasta la vista van Geoffrey Enthoven

SCENARIO

Tobias Lindholm & Thomas Vinterberg voor Jagten/The Hunt

FOTOGRAFIE

Sean Bobbitt voor Shame

MUZIEK

Alberto Iglesias voor Tinker Tailor Soldier Spy

MONTAGE

Joe Walker voor Shame

PRODUCTIEDESIGN

Maria Djurkovic voor Tinker Tailor Soldier Spy

ANIMATIEFILM

Alois Nebel van Tomáš Luňák

DOCUMENTAIRE

Hiver nomade van Manuel von Stürler

DEBUUTFILM

Kauwboy van Boudewijn Koole

KORTFILM

Superman, Spiderman or Batman van Tudor Giurgiu