Direct naar artikelinhoud

Goffin klaar voor thuismatch: 'Ik zit op de goede weg'

Topfavoriet op de challenger van Mons en auteur van een verbluffende zomer: 34 zeges op 36 wedstrijden. David Goffin (ATP 31) straalt als nooit tevoren: 'Dit wordt een speciale week.'

Relaxed, bescheiden en discreet, zo presenteerde David Goffin zich gisteren in de Mons Expo, waar hij vandaag in de eerste ronde tegen Jesse Huta Galung (ATP 187) speelt. Aan de buitenkant is de 23-jarige Luikenaar dan niet veranderd, maar aan de binnenkant blaakt hij van zelfvertrouwen en zelfbewustzijn. Met twee ATP-titels op zijn conto (Kiztbühel en Metz), een stevige opmars in de rankings en een zege op een topper (Jo-Wilfried Tsonga) kan zijn seizoen nu al niet meer stuk.

"Dit is geen droom voor mij, maar ik kan niet ontkennen dat het heel goed draait, ja", zegt Goffin. Door zijn ontbolstering is zijn statuut wel veranderd op het circuit. Goffin is dé man in vorm. "De andere spelers lachen er wel een beetje mee. Op het eind waren zij de zeges voor mij aan het tellen."

Goffin wordt weer in één adem met de toppers van zijn generatie (Dimitrov, Raonic, Nishikori) genoemd. Zeker als je een klepper als Tsonga voor eigen publiek (Metz) kunt verslaan. "Dat heeft wel voor wat ophef gezorgd, ja", geeft Goffin toe. "Ik kreeg echt felicitaties van overal. Het was dan ook de mooiste overwinning uit mijn carrière."

Zijn loopbaan lijkt alleszins definitief vertrokken. Na zijn doorbraak twee jaar geleden is Goffin ondertussen zowel mentaal als tennistiek veel beter gewapend om met de verwachtingen om te gaan. "Ik zal hier wel wat extra druk voelen maar dat wist ik op voorhand", zegt het eerste reekshoofd in Mons. "Iedereen denkt dat ik hier met twee vingers in de neus zal winnen, terwijl het deelnemersveld erg sterk is."

Daarbij geniet hij wel van het thuisvoordeel. "Ik ben op mijn twaalfde hier in Mons bij de federatie beginnen te trainen", vertelde Goffin. "Het is mijn enige kans om een toernooi voor eigen volk te spelen en dus wordt het wel een speciale week." Met Basel, Wenen en Parijs-Bercy staan er daarna nog enkele interessante weken voor de boeg. Daarna mag de riem er even af en kan Goffin vooruitblikken naar 2015. "Ik voel dat ik op de goede weg zit, maar het kan snel gaan met blessures of een mindere periode. Maar we gaan er alleszins alles aan doen om te blijven stijgen en vooruitgang te maken."

En zo dichter bij de top te kruipen? "Als Dimitrov en Nishikori het kunnen, dan wil het zeggen dat het mogelijk is. Maar daarvoor moet ik fysiek nog sterker worden, mijn opslag kan altijd nog beter en mijn netspel moet completer worden. Dat zijn de punten waaraan ik zal werken."