Direct naar artikelinhoud

Ultieme reddingspoging voor Electrawinds

Luc Desender, de oprichter van Electrawinds, lanceert via zijn holding Winpar een voorstel om het Oostendse groenestroombedrijf op te splitsen. De Belgische en buitenlandse activiteiten zouden gescheiden worden. Daarmee speelt Desender zijn laatste troefkaart uit.

Met de deadline van het faillissement in zicht wordt ultiem hoog spel gespeeld bij Electrawinds. Oprichter en hoofdaandeelhouder Luc Desender doet een laatste poging om zijn bedrijf te redden. Via zijn holding Winpar, de grootste aandeelhouder van Electrawinds, lanceert hij zelf een voorstel. Het gaat om een niet-bindend aanbod, meldt het bedrijf in een korte mededeling zonder verdere details.

Veel is voorlopig nog niet uitgelekt, maar volgens insiders zou het plan uitgaan van een opsplitsing van het bedrijf. De Belgische tak Electrawinds nv en de beursgenoteerde moederholding Electrawinds SE zouden gescheiden worden.

Daarbij zouden alle Belgische activiteiten onder de vleugels van het niet-beursgenoteerde Electrawinds nv blijven. Alle buitenlandse activiteiten, waaronder windparken in Frankrijk, Italië, Oost-Europa en Afrika, zouden onder de Luxemburgse holding Electrawinds SE terechtkomen.

Die laatste holding zou gecontroleerd worden door Luc Desender. De Belgische activiteiten kunnen dan verhuizen naar een andere aandeelhouder. Daarbij wordt gekeken naar het financieel consortium met de Vlaamse investeringsfondsen Gimv en PMV en Fortino, het fonds van ex-Telenet-CEO Duco Sickinghe. Die groep had interesse getoond in een overname van Electrawinds.

Of de aandeelhouders genoegen nemen met dit voorstel en of het plan kans op slagen maakt, is nog maar de vraag. De raad van bestuur van Electrawinds werd gisteren ingelicht over dit voorstel van Winpar, en het plan wordt bestudeerd. Geen van de betrokkenen laat in zijn kaarten kijken.

Een bron dicht bij het dossier zegt intussen dat van de huidige aandeelhouders een 'inspanning' wordt gevraagd. In welke mate die inspanning zich zal vertalen in een financiële injectie of in een of andere vorm van steun voor het plan is voorlopig koffiedik kijken. Naar verluidt zou het studiewerk rond het plan het weekend ingaan.

Met dit opmerkelijk voorstel doet Desender zelf een poging om de vastgelopen gesprekken rond de redding van het bedrijf te deblokkeren. Het voorstel komt ter elfder ure, want als er tegen maandag geen financieel plan op tafel ligt, zou het bedrijf het faillissement aanvragen.