Direct naar artikelinhoud

'Als ik dit huis wil, zal ik moeten lenen met de ogen dicht'

Het einde van de woonbonus zorgt voor onrust bij Freddy Vandriessche. 'Ik sta op het punt om een hypothecaire lening af te sluiten. Maar de financiële gevolgen daarvan zijn totaal onduidelijk.'

Freddy Vandriessche is een van tientallen bezorgde mensen in het adviesbureau De Hypotheker in Leuven. "Ik weet niet wat ik moet doen", zegt de 39-jarige IT'er net voor zijn gesprek met een financieel expert. "Er is zoveel onduidelijkheid. De overheid heeft deze veranderingen erg slecht gecommuniceerd. Ik schrok toen ik het nieuws vernam aan de ontbijttafel."

Vandriessche woont in het Antwerpse Kruibeke, maar wil graag terugkeren naar zijn geboortestad. Die verhuis zou hem wel met twee hypothecaire leningen opzadelen. Een zware last als hij een deel van de fiscale voordelen kan verliezen. "Ik wil dichter bij mijn werk wonen. Maar om mijn favoriete huis in Leuven te kopen, moet ik een nieuwe lening afsluiten. De huismakelaar verwacht mijn handtekening binnen twee weken op de verkoopovereenkomst. Ik moet snel beslissen."

"Als ik het huis wil, zal ik moeten lenen met de ogen dicht", zucht Vandriessche. "Het kostenplaatje is helemaal veranderd. Ik heb geen zicht op de financiële gevolgen van de lening. Nu de federale woonbonus verdwijnt, staan alle berekeningen voor de afbetaling op losse schroeven. Het is nattevingerwerk. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt over een volwaardig Vlaams alternatief."

Vandriessche rekent op de fiscale steun van de overheid. Zeker als hij binnenkort twee leningen zou moeten afbetalen. "Anders word ik dubbel getroffen. Tot vanochtend dacht ik dat tenminste het fiscaal voordeel van mijn eerste lening veilig was. Maar ik verlies de hypothecaire belastingaftrek op het nieuwe woonkrediet én op mijn lopend contract. Als het Vlaamse alternatief straks niet evenwaardig blijkt, loop ik een serieus financieel risico. In zo'n overgangsfase zit je sowieso erg krap gebudgetteerd. Ik merk dat bij vrienden en collega's die ook een ander huis hebben gekocht. Per maand 400 euro minder in de portefeuille maakt dan een gigantisch verschil."

Voorzichtig

"Al onze klanten zijn ongerust over het verdwijnen van de woonbonus", zegt John Romain van De Hypotheker in Leuven. "Gezinnen die al een hypothecaire lening hebben, kunnen alleen afwachten. Mensen die momenteel een nieuw woonkrediet afsluiten, zijn beter behoedzaam", aldus Romain.

Ook Vandriessche besluit, na een gesprek van een uur, om voorlopig geen nieuwe lening aan te gaan. "Dit is het moment niet voor financiële risico's. Het gaat hier om een beslissing over twintig jaar. Dan wacht ik liever een paar dagen", legt Vandriessche uit achteraf. "Ik wil zekerheid en die is er voorlopig niet. Er zijn beloftes van de politici, maar niets staat zwart op wit."

"Ik dacht er trouwens aan om ook een renovatielening te nemen voor het huis in Leuven", verklapt hij. "Maar daar is nu geen sprake meer van. Ik denk dat veel mensen zo zullen reageren. Alles op pauze tot er duidelijkheid is."

"Ook de banken zijn niet happig om iemand een tweede hypothecaire lening te geven. Hun rentes en condities zijn duidelijk slechter dan vorige week. Zij zitten dus ook in hun achterhoofd met het einde van de woonbonus."