Direct naar artikelinhoud

Martínez vol ontzag voor Bosnië

Omdat Roberto Martínez amper een maand geleden het roer helemaal omgooide, is het gissen waar de Rode Duivels vandaag staan. Bosnië is het soort tegenstander dat ons veel wijzer zal maken.

Winst vanavond, en de trein staat op de rails. Dan heb je 6 op 6, blik je maandag ook wel Gibraltar in en volgende maand voor eigen publiek Estland. Zo sla je het kalenderjaar 2016 om met 12 op 12 in de WK-kwalificatie. Verlies je, dan trek je in turbulentie naar die volgende opdrachten, sportief en psychologisch. De wedstrijd tegen Bosnië wordt door een hoogwaardigheidsbekleder van de voetbalbond als "de sleutelwedstrijd in deze campagne" genoemd.

Ook de bondscoach is zich bewust van het belang van de partij. Roberto Martínez is al sinds de bekendmaking van zijn selectie voor de duels tegen Bosnië en Gibraltar duidelijk op zijn hoede - dat merk je, dat hebben we een hele week kunnen voelen tussen zijn zinnen door.

Gisteravond ook weer: "Ik ben zo onder de indruk van Bosnië. Het is een ploeg die al lang bijeen is, ze voetbalt als het ware met de spirit van een clubelftal. Heel solide - één voor één weten hun spelers wat hen te doen staat. Als wij daar niet klaar voor zijn, kunnen ze ons voor grote problemen stellen." Voor de Rode Duivels is dit een risicowedstrijd. Opgelet: slipgevaar.

Intens

Zes. Zoveel trainingen heeft Martínez intussen kunnen werken met zijn filosofie, met zijn visie van hoe hij de Rode Duivels graag ziet voetballen - eerder drie trainingen tussen de interlands tegen Spanje en Cyprus, en nog eens drie deze week in Tubize, de uitlooptraining van maandag niet meegerekend.

Zijn zes trainingen die inzake tactiek en dynamiek haaks staan op het werkritme van de voorbije vier jaar onder Marc Wilmots voldoende om een Bosnische ploeg 'in de flow' de baas te zijn? Martínez knikt: "Ja, als wij zowel met als zonder bal met een hoge intensiteit spelen." We zijn het even gaan opzoeken, synoniemen voor 'intens'. We vonden: aandachtig, heftig, krachtig, sterk.

De bondscoach wil duidelijk geen herhaling van het debacle tegen Spanje. Hij wil een passionele avond in het Koning Boudewijnstadion. "Zo'n intensiteit bereik je door van bij de aftrap een hoog tempo te ontwikkelen, nog hoger dan gewoonlijk."

De Rode Duivels willen Bosnië bij de keel grijpen en niet meer lossen. Kunnen ze dat wel? Vraagteken. Hopelijk. "Het zal moeten", bedenkt Martínez. "Want die jongens mogen we niet laten voetballen - Dzeko, Pjanic, Ibisevic..."

Alle steun is daarom welkom. De Heizel is (zo goed als) uitverkocht. Het volk keert terug. En die 45.000 kunnen al meteen een belangrijke rol spelen.

"Ik hoop op chemie tussen ploeg en publiek", zegt Martínez. "Samen kunnen we Bosnië kloppen. Iedereen weet dat een kolkend stadion een troef is voor een thuisploeg. Het is een mooie gelegenheid voor ons om de fans helemaal terug te winnen."

Zijn lachjes zijn kort. Zijn zenuwen ietsje meer gespannen dan we van hem gewend zijn. Roberto Martínez zal een bijzonder gelukkig man zijn als vanavond, zonder Kompany, Vermaelen en De Bruyne, helemaal aan het begin van een nieuw proces, het sterke Bosnië wordt opzijgezet. Het zou de Rode Duivels heel wat stappen doen overslaan. Kortom, ja inderdaad, misschien is dit wel "de sleutelwedstrijd".