Direct naar artikelinhoud

Maak plaats voor de rock-'n-roll-ouder

Het leven op pauze zetten als je kinderen krijgt: niet nodig. De rock-'n-roll-ouder verliest zijn eigen plezier niet uit het oog en combineert kroost met concert, restaurant of citytrip. 'En dat kan ook stimulerend werken voor het kind.'

'The kids are alright' zong The Who in 1965. Anno 2016 mogen ouders dat ook zijn. Dat is het uitgangspunt van het onlinemagazine Maison Slash, dat er prat op gaat oudervriendelijk te zijn.

Inspirerende artikels en verhalen, vanuit het standpunt van de mama's en papa's uit generatie Y - geboren tussen pakweg eind jaren 70 en begin jaren 90 - die ook eigen behoeften willen toelaten in het leven. Het stuk 'Vijf weenrestaurants waar janken is toegelaten' richt zich bijvoorbeeld niet op de tranen van het kind dat geen kip lust, wel op de emotionele uitbarsting van een ouder boven een stuk pizza.

Ingrid Renders, 37, fulltime marketeer, mama van twee en een van de drie bezielsters van de website, legt uit waar ze de mosterd haalden. "Generatie Y is eigenlijk de generatie 'slash': we zijn niet alleen mama en papa, maar ook vrouw en man, met een job, hobby's en passies. In andere media voelden we ons als ouder nogal snel gereduceerd tot enkel dat ouderaspect."

Wat dat rock-'n-roll-gegeven volgens Maison Slash betekent? Stop die kleuters geen braaf stoepkrijt in de handen, maar ga op je terras samen aan de slag met krijtspuitbussen voor wat graffitikunst. Zet je kleine een koptelefoon op en breng een namiddag op festivalgras door.

"Het feit dat je kinderen hebt kun je niet negeren, maar dat betekent niet dat jullie activiteiten kinderachtig en betuttelend moeten zijn. Tijd doorbrengen met je kind moet iets zijn waar je beiden wat aan hebt. En als je uit huis gaat zonder kinderen, kunnen ze thuis ook geïnspireerd worden: bekijk bijvoorbeeld de leukste babysitopties. Waar wordt jouw kind gelukkig van als jij ergens anders gelukkig bent?"

Maak dus alvast kennis met een potentieel woord van het jaar: 'samsonseks'. Een paar minuten ongestoord vrijen met je wederhelft terwijl de kinderen gebiologeerd voor de televisie hangen.

Beter dan saaie mama en papa

"Rock-'n-roll waren ouders vroeger ook, hoor, wanneer ze hun kinderen meenamen naar een rockconcert", lacht relatie- en gezinstherapeut Lieven Migerode (UPC KU Leuven). "Het is te zwart-wit om te denken dat het leven van eerdere generaties stopte als er kinderen kwamen. Maar deze generatie zoekt wel steeds meer naar een manier om ook een eigen leven te hebben. Ze beschikken over meer mogelijkheden om naar een optreden of op restaurant te gaan, wat het moeilijker maakt om dat aspect los te laten eens je kinderen hebt.

"En als zij kunnen tonen dat het leven zelfs als ouder leuk blijft, zonder de kinderen daarbij te verwaarlozen, kan dat stimulerend werken voor de eigen interesses van het kind. Liever dat dan te moeten toekijken op een saaie mama en papa die hun leven als het ware opofferen."

Klinkt dat niet als een sprookje? "Neen, want perfectie bestaat niet", stelt Ingrid. "Neem nu al dat gezonde eten van tegenwoordig, belangrijk voor je kind. Maar als je samen naar een festival gaat, eet dan gewoon een stevig pak friet. Regels zijn er om gebroken te worden."