Direct naar artikelinhoud

Regering deelt veertig miljoen extra uit om opvangcrisis asielzoekers te bezweren

De federale regering heeft haar centen geteld en uitgedeeld. Van de 137 miljoen euro die de ministers konden spenderen, gaat de grootste smak naar de brandweer, de politie en justitie. De andere ‘winnaars’ zijn staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Philippe Courard (PS) en vicepremier Joëlle Milquet (cdH).

Grootste deel extra potje van 137 miljoen euro wordt gereserveerd voor brandweer, politie en justitie

Courard zal wel op zijn tellen moeten passen. De regering gaat tweewekelijks de rekeningen van de PS’er controleren en checken of er voldoende opvangplaatsen voor asielzoekers bijkomen.

De grootste hap uit het budget gaat naar veiligheid. Voor de brandweer wordt er 32 miljoen euro vrijgemaakt, geld dat de omschakeling van 251 korpsen naar 32 zones moet smeren en een betere opleiding van de brandweerlieden moet garanderen. 21 miljoen euro vloeit naar de politiediensten, die daarmee 300 federale en 175 lokale agenten kunnen aanwerven en nieuwe kogelvrije vesten moeten aanschaffen.

Justitie mag de overige 7,5 miljoen euro in ontvangst nemen. Met dat geld worden er vijftig extra veiligheidsagenten ingeschakeld voor het transport van de gedetineerden tussen de gevangenis en de rechtbank en kunnen er enkele honderden veroordeelden hun straf thuis uitzitten met een enkelband. 30 miljoen euro werd eerder al gereserveerd om gevangeniscellen in het Nederlandse Tilburg te huren.

Staatssecretaris Philippe Courard vroeg 45 miljoen euro om de opvangcrisis te bedwingen, uiteindelijk krijgt hij 5 miljoen minder. Twintig miljoen euro is afkomstig van de fel begeerde 137 miljoen euro aan extra beleidsruimte, de overige 20 miljoen komt uit een reservefonds. Met die extra centen moet hij drieduizend opvangplaatsen creëren en einde maken aan het hotelverblijf van meer dan duizend asielzoekers. Courard zal ook wat meer zijn tenen mogen uitkuisen, waarschuwen zijn Vlaamse collega’s in de federale regering.Om de twee weken moet hij in de regering verslag uitbrengen over de nieuwe opvangplaatsen en hun budgettaire impact. “We zitten echt aan de grenzen van wat ons land dragen kan”, zegt vicepremier Guy Vanhengel (Open Vld). “Voortaan moeten in- en uitstroom bij de asielcentra gelijk zijn.” Fedasil en Dienst Vreemdelingenzaken zullen daarom eindelijk hun langverwachte protocol moeten afsluiten. “Fedasil en DVZ moeten partners worden, nu zijn ze nog te vaak concurrenten”, aldus Vanhengel.

Voor migranten uit Europese lidstaten of landen waarvoor de visumplicht verviel, zal het onmogelijk worden om nog een asielaanvraag in te dienen in ons land. “België is het enige land waar Europeanen nog asielaanvragen konden indienen”, zegt staatssecretaris Melchior Wathelet. “Die gunstmaatregel wordt geschrapt.” In januari en februari probeerden er honderden inwoners van Macedonië, Montenegro en Servië in ons land asiel te krijgen na de opheffing van de Europese visumplicht.

Vorige week werd er in de meerderheid nog bijzonder lauw gereageerd op het activeringsplan van vicepremier Joëlle Milquet, gisteren haalde de cdH’ster grotendeels haar slag thuis én kreeg ze 20 miljoen euro erbovenop. Het leeuwendeel van die som moet het Brusselse gewest ten goede komen, dat met een torenhoge jeugdwerkloosheid kampt. Milquet maakt een opmerkelijke bocht naar de regio’s en geeft hen voortaan de exclusieve bevoegdheid voor het vastleggen van de begeleidingstrajecten voor werkzoekenden. De RVA kijkt enkel na of het contract goed wordt nageleefd en of er sancties nodig zijn, de VDAB, Forem of Actiris doen de rest.

Toch is de Vlaamse regering niet onverdeeld gelukkig met Milquets voornemens. “Na de discussies van de voorbije maanden zullen wij bijzonder waakzaam blijven over de invulling van het activeringsbeleid”, zegt de woordvoerder van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Uit onvrede met het federaal beleid dreigde de Vlaamse regering de afgelopen maanden met verschillende belangenconflicten, die telkens op het laatste nippertje werden afgewend.

Het budget van de sociale zekerheid vertoont nog steeds een gigantisch gat van 1,275 miljard euro, maar voor vicepremier Laurette Onkelinx (PS) was dat goed nieuws. De oorspronkelijke ramingen gingen immers uit van een tekort van 1,760 miljard euro, of 485 miljoen euro meer. Onkelinx trekt nog 5 miljoen euro uit voor personen die aangeboren afwijkingen hebben omdat hun moeder tijdens de zwangerschap het geneesmiddel Softenon nam.