Direct naar artikelinhoud

Cijfers bewijzen het: de nieuwe man bestaat écht!

Het aantal mannen met ouderschapsverlof is in tien jaar tijd meer dan vertienvoudigd. Vooral de formule van vier vijfde werken is in trek bij mannen die verlof nemen om voor hun kroost te zorgen.

Het aantal mannen met ouderschapsverlof is in de periode 2002-2012 gestegen van 2.991 naar 30.118. Met dat cijfer staan mannen nog lang niet op gelijke hoogte als vrouwen (87.292), maar de opmars van mannen is wel ronduit spectaculair te noemen.

Cijfers van de studiedienst van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), die premies uitbetaalt voor wie ouderschapsverlof opneemt, tonen aan dat het aandeel van mannen is gestegen van 8 procent in 2002 naar 26 procent in 2012.

Ouderschapsverlof werd recent uitgebreid van drie naar vier maanden. Die rustperiode kan voltijds of deeltijds worden opgenomen. De meest populaire formule is die van deeltijds werken, met een arbeidsduurvermindering van een dag per week.

Het aantal mannen dat die formule koos, steeg in tien jaar van 988 naar 20.874. "De cijfers zijn hoopgevend", zegt Jef Maes, federaal secretaris van de socialistische vakbond ABVV. "We evolueren in de goede richting. Het lijkt erop dat de nieuwe man wel degelijk bestaat."

Ouderschapsverlof is vooral een Vlaamse zaak. "Steeds meer hardwerkende tweeverdieners met jonge kinderen hebben ouderschapsverlof blijkbaar nodig om hun gezinssituatie te kunnen bolwerken", zegt Maes.

Volgens de jongste cijfers is het aantal vrouwen dat ouderschapsverlof neemt licht teruggevallen. Voor het eerst in tien jaar stabiliseert het totaal aantal mensen die ouderschapsverlof opnemen op 117.410 in 2012. Maes schrijft die evolutie toe aan de crisis. "Als het crisis is, hebben mensen schrik om verlof op te nemen.