Direct naar artikelinhoud

Belgische gsm-tarieven alsmaar goedkoper

Belgen kunnen alsmaar goedkoper met hun gsm bellen, sms'en en mobiel surfen, besluit Test-Aankoop.

Vooral de drie grote operatoren Proximus, Mobistar en Base hebben sinds de laatste vergelijking in april 2012 hun prijzen verlaagd. Volgens de consumentenorganisatie was de lancering vorige zomer van King & Kong door Telenet een belangrijk keerpunt: die formules hebben de Belgische gsm-markt op zijn kop gezet en dwongen Proximus, Base en Mobistar om hun prijzen aan te passen. Zij blijken voor verschillende gebruikersprofielen nu zelfs de goedkoopste. Wie bijvoorbeeld ongeveer een uur per maand belt, 100 sms'en stuurt en 200 megabyte opsurft, is het goedkoopst af bij Base. Een matige gebruiker - twee uur bellen, 150 sms'en en 500 megabyte - is best af bij Mobistar, terwijl opnieuw Base het best scoort bij de intensieve gsm-gebruikers.

Nieuwe wet

De omgekeerde wereld, want tot nu toe waren het meestal de kleine alternatieve operatoren als Mobile Vikings, Jim Mobile en Aldi Talk. Test-Aankoop verwacht en hoopt dat de kleine operatoren, die een deeltje van het netwerk van de grote drie huren, nog een tegenoffensief zullen lanceren.

Volgens Test-Aankoop zijn de prijsverlagingen een gevolg van de nieuwe telecomwet, die sinds oktober vorig jaar van kracht is. De grotere bescherming en vrijheid van de consumenten hebben de operatoren gedwongen om met betere tarieven uit te pakken. Toch heeft Test-Aankoop sommige, niet bij naam genoemde operatoren al in gebreke gesteld omdat ze de wet over de opzeg niet respecteren.