Direct naar artikelinhoud

Alles moet wijken in jacht op Britse Davis Cup-winst

Andy Murray (28) hoopt Groot-Brittannië voor het eerst sinds 1936 de Davis Cup schenken. De Schot wil daarvoor zelfs passen voor de Masters, half november. Onwaarschijnlijk dat hij het zover gaat drijven, maar het toont wel zijn ambitie.

Roger Federer en Stan Wawrinka die in maart verzaakten aan de eerste ronde in België, maar afgelopen weekend wel Zwitserland in de wereldgroep hielden door Nederland te verslaan? Rafael Nadal die twee jaar niet meedeed, maar in Denemarken wel ging spelen tegen de nummer 909 van de wereld, Mikael Torpegaard? De Davis Cup heeft niet meer de allure van weleer en lijkt daar ook meer en meer hinder van te ondervinden.

Al meermaals werden veranderingen aan het format - om de twee jaar organiseren, alles op één plek laten spelen - geopperd, maar de bobo's van de Internationale Tennisfederatie (ATP) willen voorlopig niet wijken. Integendeel, aangezien zij ook de Olympische Spelen controleren, stelden ze enkele jaren geleden de regel in dat iedereen die wilde meedoen aan het olympisch toernooi in de twee jaar voordien minstens twee keer aan Davis Cup moest deelnemen. Vandaar dus dat Nadal, met het oog op Rio 2016, in Denemarken zat.

Saladeschaal

Door de overvolle kalender pakken de toppers er tegenwoordig hun ontmoetingen eerder à la carte uit. Toch willen de topspelers toch nog altijd graag die Davis Cup-trofee, ook wel de saladeschaal genoemd, in hun prijzenkast krijgen. Historisch, qua publieke uitstraling en beleving blijft de landencompetitie immers aanspreken. Vandaar dat Federer vorig jaar samen met Wawrinka vol voor de overwinning ging.

Nadal had in 2004 al prijs, bij zijn eerste uitje in de Davis Cup, terwijl Novak Djokovic in 2010 Belgrado in brand stak met de eerste Davis Cup-titel ooit voor Servië.

Andy Murray weet maar al te goed dat hij eind november een unieke kans krijgt om nog meer in de achting van het Britse publiek te stijgen, als hij na 79 jaar de Davis Cup kan winnen voor het Verenigd Koninkrijk. Na zijn zege in Wimbledon in 2013 en olympisch goud in Londen 2012 zou daarmee de Britse cirkel rond zijn. En Murray wil daar heel ver voor gaan.

"Als de Belgen voor een gravelbaan opteren, dan denk ik eraan de Masters (van 15 tot 22 november, de week voor de Davis Cupfinale, FDW) te laten schieten", zei hij op BBC Radio. "Mijn rug heeft voor gravel toch wel een degelijke voorbereiding nodig. Als je echter de week ervoor tegen de top acht moet spelen, moet je daar toch enkele dagen van recupereren."

Het lijkt uitgesloten dat de ATP de 28-jarige Brit zomaar zal vrijgeven en niet zal laten aantreden in hun officieuze wereldkampioenschap, dat bovendien plaatsvindt in de O2 Arena van Londen. "De ATP World Tour Finals is een verplicht tornooi voor Murray", zei ATP-baas Chris Kermode. "Alle spelers die gekwalificeerd zijn, moeten deelnemen, tenzij ze geblesseerd zijn."

Mocht Murray de Masters toch links laten liggen, dan verliest hij zijn eindejaarsbonussen, die kunnen oplopen tot ruim een miljoen euro. Zou hij echt zo veel over hebben voor de Davis Cup? De Belgen zouden kunnen beginnen een gravelterrein aan te leggen in Gent.