Direct naar artikelinhoud

Hulpkreten in het heelal

Dat Alfonso Cuarón naar eigen zeggen behalve regisseur ook altijd astronaut wilde worden, moet hem de volharding geschonken hebben om van Gravity een meesterwerk te maken.

Gravity

Sciencefiction
Regie: Alfonso Cuarón
Met: Sandra Bullock, George Clooney
Duur: 90 min

Hij heeft niet meer dan de conventionele negentig minuten nodig om je voor de hele duur van de film stevig in je zetel te drukken en de adem te benemen. Nooit gedacht dat we het zouden schrijven, maar de 3D is perfect gehanteerd en laat je meezweven in deze sciencefiction die geen aliens of futuristische technologie nodig heeft om de suspense ten top te voeren.

Cuarón houdt het verhaal eenvoudig, maar voert in de kern daarvan een complex karakter op. Sandra Bullock is ingenieur Ryan Stone, een groentje in de ruimte, zo ver mogelijk weg van de persoonlijke rampspoed die haar op aarde heeft getroffen en die ze nog niet volledig verwerkt heeft. George Clooney speelt haar mentor Matt Kowalski, die aan zijn laatste missie toe is en de gevaren van het vak kent, maar nog altijd kan genieten van de pracht van het heelal.

Vlotte Clooney

Na het ontstellend knap dertien minuten durende openingsshot breekt Gravity uit in een thriller wanneer brokstukken van een Russische satelliet The Explorer aan stukken dreigt te rijten. De collega's van Stone en Kowalski komen allemaal om en zij geraakt op drift nadat haar navelstreng is afgerukt.

Met vereende krachten probeert het duo zich te redden en het heeft daarvoor enkel de aftandse ruimtetechnologie die nog werkt voorhanden. Van Houston komt op hun noodoproepen geen 'Copy' of 'Roger'.

Gravity is net zo goed een thriller over een ruimtewandeling als een introspectieve reis in de persoon van Stone. Het geheel is doorwasemd van nostalgie, maar slechts één scène is sentimenteel en uitleggerig. Cuarón schept een sublieme ruimte waarvan de onmetelijkheid de nietige mens verplettert met existentiële angst.

Overdreven filosofisch wordt het niet in Gravity, dat technisch perfect en verbluffend is. Al even uitgekiend is het compacte scenario van Alfonso Cuarón en diens zoon Jonás. De vertolking van Clooney, die zijn rol overnam van Robert Downey Jr, is bedrieglijk vlot. Bullock tekende voor de rol van Stone nadat een rist actrices had geweigerd - onder wie Scarlett Johansson, Marion Cotillard en Angelina Jolie - en speelt haar beste rol in de beste film uit haar carrière.

Uitgespeeld tegen de hypnotiserende en onheilspellende soundtrack van Steven Price worden haar hulpkreten gesmoord in de stilte van de ruimte.