Direct naar artikelinhoud

Hollands 'Koningslied' belandt in vuilnisbak

Nederland zit amper een week voor de kroning van de nieuwe koning Willem-Alexander zonder speciaal feestlied. Het daartoe gecomponeerde 'Koningslied' belandde het afgelopen weekeinde na verschroeiende kritiek opeens in de vuilnisbak.

Aan de opmerkelijke afgang van het lied ging een mediabrede golf van misprijzen vooraf, die zich richtte op zowel de muziekkeuze - te veel een allegaartje van stijlen - als op de tekst, die doorspekt was met kromme zinnen en potsierlijke hup-holland-hup-achtige taal.

Ongepast en weinig stijlvol, waren nog de meest diplomatische reacties in kranten, uiteenlopend van De Telegraaf tot de Volkskrant. In de Volkskrant kwam columniste Sylvia Witteman speels in actie tegen het lied, onder het motto 'Ik zeg NEE tegen wakker stamppot eten met drie vingers in de lucht'.

Wittemans onlinepetitie haalde in het weekeinde al snel tegen 40.000 handtekeningen. Ook kwam er een Facebookpagina genaamd 'Sorry voor het Koningslied', die tienduizenden steunbetuigingen kreeg. Schrijver Nico Dijkshoorn bleek geen fan: hij wenste de mensen achter de compositie "een milde steniging" toe.

Alle kritiek bracht de hoofdcomponist, John Ewbank, er zaterdagavond toe zijn werkstuk terug te trekken. Ewbank geldt als een van Nederlands meest gewilde arrangeurs in het populaire, lichte genre: hij boekte eerder succes met zangers als Marco 'Dromen zijn bedrog' Borsato, Gordon en Paul de Leeuw.

Het 'Koningslied' zou op 30 april tijdens een meezingfeest in de Rotterdamse Ahoy-hal door een keur van bekende artiesten ten gehore worden gebracht. Dat feest gaat gewoon door: "Het is en blijft de bedoeling om op 30 april de koning gezamenlijk toe te zingen", zegt het inhuldigingscomité, dat met de Nederlandse Publieke Omroep nu speurt naar een alternatief.

Uit diverse hoeken is al de suggestie gedaan eenvoudig het 'Wilhelmus' te zingen. Maar het aloude Nederlandse volkslied heeft ook zo zijn nadelen, zeker in een Ahoy-entourage. De traditionele melodie is bepaald traag en gedragen, terwijl de praktijk heeft geleerd dat de historische tekst van vele coupletten voor veel burgers moeilijk valt mee te zingen, laat staan te doorgronden.

Voor de 45-jarige Ewbank is de affaire een pijnlijke uitglijder. Hij kan zich wellicht troosten met het feit dat commissies zelden kunstwerken baren. Want het 'Koningslied' werd door een commissie in elkaar gesleuteld: naast Ewbank waren ook Jack Poels van de Limburgse rootsrockband Rowwen Heze, de Brabantse zanger Guus Meeuwis en tv-presentatrice annex ex-Playboy-model Daphne Deckers erbij betrokken.

Droom

Het werk van het viertal werd gecompliceerd door het feit dat ook het publiek mocht meedoen. De Nederlandse bevolking was opgeroepen via de website www.hetofficielekoningslied.nl een zin aan te leveren "over wat hun droom is voor ons land".

Aan de hand van "de mooiste en best passende bijdragen" zou het lied dan door Ewbank en co. in elkaar worden gezet. Dat verhoogt kennelijk het risico op vondsten als "De W van wakker, stamppot eten" en gezwollen taal als "Ik zal strijden als een leeuw/tot het jou aan niets ontbreekt/hou je veilig zolang ik leef".

---

Fragmenten uit het 'Koningslied'

'De W van Willem drie vingers in de lucht, kom op, kom op'

'De W van wakker, stamppot eten miljoenen coaches die beter weten'

'En daar is 't dan de dag die je wist dat zou komen'

'Ik bouw een dijk met m'n blote handen en hou het water bij jou vandaan'

'En als je ooit de weg verliest ben ik je baken in de nacht'

'En hoe klein we ook zijn onze daden zijn groot gaan niet onderuit'