Direct naar artikelinhoud

2 januari Maud Vanhauwaert

Nog één literaire 'nieuwe stem'

De Morgen werkt voor deze reeks korte verhalen samen met het kunstencentrum Villanella. Samen selecteerden we vijf verhalen van nieuwe stemmen: auteurs die aan het (al dan niet prille) begin van hun literaire carrière staan. Na de schrijvers Sanneke van Hassel, Maartje Wortel, Vincent Van Meenen en Maarten Inghelsis volgende week nog één Vlaamse auteur aan de beurt.

Lezers van 'Boeken' in De Morgen kennen haar van haar driewekelijkse kroniek. Ze was zeechroniqueur op Theater aan Zee en vertegenwoordigde België op het WK Poetry Slam in Parijs. Debuteren deed ze al met poëzie (Ik ben mogelijk), maar voor De Morgen schrijft ze een kort verhaal.

DE Studio: een literair kunstencentrum

Kunstencentrum Villanella heeft De Nachten begraven, maar het laat de literatuur niet los. De missie bestaat erin om het grote gat te dichten tussen de talentvolle jonge of debuterende schrijver en de wereld van lezers en media. Nieuwe vormen zoals tijdschriften op het internet en crowdfunding worden onderzocht. De voormalige Studio Herman Teirlinck, omgedoopt tot DE Studio, is de uitvalsbasis voor festivals en masterclasses. Jong talent wordt ontdekt en gestimuleerd door middel van wedstrijden als Kunstbende.

Maarten Inghels won Kunstbende 2005; hij is een van de vele  spraakmakende talenten die de wedstrijd voortbracht (denk ook: Balthazar, Eva Mouton, Compact Disk Dummies en vele andere). De inschrijvingen voor de veertiende editie zijn van start gegaan - meer dan drieduizend jongeren nemen jaarlijks deel. De inschrijvingstermijn loopt tot half januari en deelnemen kan in categorieën als tekst, video, muziek, dans en mode.

www.kunstbende.be

Inghels is programmamaker bij DE Studio. Zijn reeks literaire salons heeft hij 'Werktitel' gedoopt: avonden waarop schrijvers en muzikanten werk laten horen dat nog niet af is.

Werktitel #3:

Andy Fierens & Michaël Brijs brengen eerste fragmenten uit hun aankomend Vlaams ruimte-epos Astronaut van Oranje. Jeroen Olyslaegers scoorde in 2012 met de roman Winst, in 2013 slaat hij hard terug met een eerste aanzet van Wil. De debuutbundel Ik ben mogelijk (2011) van Maud Vanhauwaert ligt al even achter ons, nu is het reikhalzend uitkijken naar een vervolg. En frontman Johannes Genard komt in première nieuwe nummers uittesten van School is Cool. Pure rock-'n-roll dus, op 17 januari om 20u.

www.destudio.com