Direct naar artikelinhoud

Belgacom-CEO Bellens op ramkoers met overheid

Belgacomtopman Didier Bellens lijkt nog steeds van plan om Concetta Fagard tegen het advies van zijn raad van bestuur in opnieuw aan te werven. De werknemers bij Belgacom zijn niet te spreken en legden gisteren even het werk neer. De hoogspanning bij het telecombedrijf bereikt stilaan zijn hoogtepunt.

Vorige vrijdag stuurde Didier Bellens een e-mail waarin hij opriep om de terugkeer van zijn vertrouwelinge Fagard in een "serene en constructieve sfeer" te laten verlopen. De serenitieit in dit dossier is echter al enige tijd zoek. Gisterochtend legden enkele tientallen werknemers van de dienst sponsoring, maatschappelijk verantwoord ondernemen, pr en evenementen het werk neer. De ex-collega's van Fagard zien een terugkeer niet zitten en wilden met de werkonderbreking hun ongenoegen uiten.

De vakbond ACV Transcom heeft onder druk van de werknemers die werkonderbreking erkend. Liever had men de discussie intern gevoerd maar het ongenoegen bij het Belgacom-personeel was zo groot dat de bond niet anders kon dan de werknemers te volgen. De vakbonden wil nu binnen de vijf dagen een verzoeningsvergadering, maar een woordvoerder van de vakbond zei bij het te perse gaan dat hij nog niet eens weet wie van het bedrijf aanwezig zal zijn.

Vaudeville

Het personeel bij Belgacom is overigens ook ontstemd dat ze de terugkeer van Fagard via de pers moesten vernemen. De e-mail van hun baas was enkel aan zijn topmanagers gericht. Het feit dat Fagard niet terugkeert naar haar vroegere verantwoordelijkheden is niet van die aard dat het de gemoederen kon bedaren. Bellens zou haar als executive advisor naast zich hebben.

Fagard kwam begin juni in het nieuws na een ernstig dispuut met Belgacoms communicatiehoofd Florence Coppenolle. Beiden werden kort voor de zomer de deur gewezen. Fagard kreeg een gouden handdruk van 600.000 euro, werd ons bevestigd in kringen dicht bij de raad van bestuur. Die ontslagvergoeding, die reeds uitbetaald zou zijn, kan in principe niet teruggevorderd worden. "Dat is onderdeel van een overleg tussen beide partijen, waarover niet gecommuniceerd wordt", klinkt het bij Belgacom. Professor emeritus en specialist arbeidsrecht Othmar Vanachter bevestigt dat Fagard daartoe niet kan verplicht worden. De nervositeit bij de raad van bestuur, die uitblinkt in afwezigheid in dit dossier, is immens. Niemand voelt zich geroepen om enig commentaar te leveren, omwille van de "grote gevoeligheid van het dossier".

Ook op het kabinet Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven van minister Inge Vervotte (CD&V) kijkt men met stijgende verbazing naar de vaudeville. Officieel wil niemand reageren, maar officieus klinkt de roep om een 'signaal'. Voorlopig wil Vervotte de bal in het kamp van de raad van bestuur laten liggen, maar dat de situatie stilaan naar een kookpunt neigt, is voor iedereen duidelijk. De raad van bestuur komt normaal donderdag samen, maar naar verluidt zou achter de schermen druk overleg gepleegd worden. "Maar het is een feit dat dit dossier niet lang meer kan aanslepen", zegt een politicus, die de ontslagvergoeding eveneens bevestigd. "Strikt juridisch is er niks verkeerd aan die ontslagvergoeding, maar ethisch krijg je dit niet verkocht."