Direct naar artikelinhoud

Berlusconi behoudt steun parlement

In de Italiaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft premier Silvio Berlusconi een zoveelste vertrouwensstemming overleefd.

Il Cavaliere kreeg 316 stemmen achter zijn naam, 301 parlementsleden stemden tegen. De vertrouwensstemming was inmiddels de 51ste in de lange politieke carrière van de mediamagnaat. Tot het stemmen was dinsdag besloten, nadat de Kamer geweigerd had om een deel van de begroting goed te keuren. Als Berlusconi de stembeurt niet overleefd had, lag zijn regering er en zouden er vervroegde verkiezingen moeten komen.

Hoewel Berlusconi's centrumrechtse meerderheid nog altijd sterk genoeg staat om het regeringswerk voort te zetten, is de verdeeldheid binnen de coalitie groter dan ooit. Enerzijds zijn er de gerechtelijke problemen die Silvio Berlusconi blijven achtervolgen, anderzijds is er heibel over de vraag wie de nieuwe voorzitter van de Banco di Italia wordt, en over de te volgen besparingskoers nu het land een schietschijf van de ratingbureaus geworden is. Ook het feit dat Berlusconi voortdurend ongepaste uitspraken doet en zo het imago van Italië naar de knoppen helpt, zit velen hoog.

Meteen na de vertrouwensstemming keurde de regering het wetsontwerp goed dat de financiën regelt voor 2012. Die tekst moet nu weer naar het parlement.

Een maand geleden stelde Rome een zogenaamde stabiliteitswet op die een hele rist ministeries een besparingspakket voor meerdere jaren oplegt. Een aantal ministers vond dat hun begrotingen al te zwaar afgeslankt waren en kwam in conflict met minister van Financiën Giulio Tremonti. Voor het eind van het jaar moet de stabiliteitswet finaal groen licht krijgen in het parlement.