Direct naar artikelinhoud

500 bedrijven stuwen Vlaamse tewerkstelling

Een kleine kern van 475 snelgroeiende bedrijven zijn bepalend voor de privétewerkstelling in Vlaanderen. De meeste snelle groeiers vinden we in de provincie Antwerpen. Maar Oost-Vlaanderen scoort relatief gezien het sterkst.

De doorlichting die Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en de Universiteit Antwerpen maakten, toont aan dat 475 snelle groeiers bepalend zijn voor de privétewerkstelling in Vlaanderen. Snelle groeiers zijn in de studie bedrijven met minstens tien werknemers die hun tewerkstelling gespreid over drie jaar met minstens 20 procent per jaar zien toenemen.

In Vlaanderen waren er eind 2011 475 bedrijven op een totaal van 13.895 die aan die beschrijving beantwoordden; of slechts 3,42 procent. Samen stelden die 48.095 mensen tewerk. In 2008 waren die snelle groeiers nog maar goed voor 19.275 jobs. De snelgroeiende bedrijven leiden in volle crisis dus tot de creatie van 28.838 jobs in Vlaanderen.

Daar staat tegenover dat de Vlaamse tewerkstelling in de privésector in dezelfde periode met 1.927 banen terugviel. Vlaanderen telde in 2008 13.985 bedrijven met minstens tien werknemers die 818.985 mensen tewerkstelden. In 2011 zorgden die bedrijven nog voor 817.058 jobs.

Oost-Vlaanderen

Over het profiel van de snelgroeiende ondernemingen bestaan nogal wat misvattingen. Uit de studie blijkt dat het in de meeste gevallen niet om jonge bedrijven gaat. De gemiddelde snelle groeier in Vlaanderen timmert al 18 jaar aan de weg.

24 procent van alle snelle groeiers zijn terug te vinden in de kennisintensieve dienstverlening, zoals IT, communicatie, logistiek en technologie. De kennisbedrijven vertegenwoordigen slechts 13 procent van het totale Vlaamse ondernemerslandschap. Slechts 15 procent van de snelle groeiers zijn productiebedrijven, hoewel 23 procent van alle Vlaamse ondernemingen uit de maakindustrie komen.

Met 154 op een totaal van 475 snelle groeibedrijven voert de provincie Antwerpen het peloton aan. Oost-Vlaanderen staat met 117 snelle groeiers op de tweede plaats, maar relatief gezien scoort deze provincie het sterkst. Het totale aantal bedrijven met tien werknemers of meer ligt in Oost-Vlaanderen een derde lager dan in Antwerpen. Hekkensluiter is West-Vlaanderen dat slechts 77 snelle groeiers heeft, terwijl meer dan een vijfde van de Vlaamse ondernemingen in de kustprovincie is gevestigd. Tenslotte scoren ook Vlaams-Brabant en Limburg onder het gemiddelde.

Uiteraard dient opgemerkt dat in de studie bedrijven met een jobgroei lager dan 20 procent per jaar niet in aanmerking werden genomen. Nochtans leveren ook bedrijven met een groei van bijvoorbeeld 19 procent uiteraard ook een stevige bijdrage aan de tewerkstelling.