Direct naar artikelinhoud

@Erdogan: 'We roeien #Twitter uit'

Turkije heeft Twitter verboden en dat zou premier Erdogan wel eens zuur kunnen opbreken. Er volgde een wereldwijde storm van kritiek en zelfs de Turkse president reageerde scherp. Een week voor de lokale verkiezingen stelt Erdogan zich op als de Russische president Poetin.

Premier Erdogan liet afgelopen donderdag tijdens een avondlijke toespraak zijn ongenoegen blijken over Twitter. "Ach, Twitter, mwitter", zei hij neerbuigend, om aan te geven dat hij de site onzin vindt. "We zullen Twitter uitroeien." En, om duidelijk te maken wat hij over critici in binnen- en buitenland dacht, zei Erdogan: "Het kan me niet schelen wat de internationale gemeenschap zegt. Iedereen zal de macht van de Turkse Republiek aanschouwen." Enkele uren na de toespraak was Twitter al niet meer toegankelijk.

Een dikke week voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft premier Tayyip Erdogan duidelijk gemaakt dat hij, en hij alleen, wil bepalen wat er in Turkije gebeurt. Dreigde hij er twee weken geleden nog mee Facebook en YouTube te verbieden, dan is Twitter het eerste grote slachtoffer geworden van 's mans manie om, na de Turkse reguliere pers, ook het internet te beheersen. Daar heeft hij zelfs het einde van zijn eigen Twitter-account voor over: Erdogan mag dan wel een tegenstander zijn, hij heeft 4,18 miljoen volgers op Twitter en postte meer dan drieduizend tweets. Opvallend detail: zelf volgt de president niemand.

'Zinloos en laf'

Premier Erdogan beseft heel goed dat sociale media een machtig wapen zijn voor zijn tegenstanders en critici. Het was onder meer dankzij Twitter dat vorig jaar de protesten in het Gezipark, tegen het autoritaire regime van de premier, zo groot konden worden. Erdogan zei destijds dat sociale media "de ergste bedreiging vormden voor de maatschappij".

Het was ook dankzij Twitter dat er vorige week in een mum van tijd een enorme menigte opdaagde bij de protesten na de dood van Berkin Elvan, de 14-jarige jongen die tijdens het Geziprotest in coma geraakte nadat hij werd getroffen door een traangasgranaat. Het recente corruptieschandaal waarin leden van de conservatief-islamitische regeringspartij AKP zijn verwikkeld werd ook onthuld via sociale media; via opnames op YouTube kon heel Turkije een opname beluisteren waarin Erdogan zijn zoon zegt een pak cash geld te verstoppen. Andere opnames lieten horen hoe Erdogan de baas van een krantengroep waarschuwde twee kritische journalisten te ontslaan.

Maar het platleggen van een gigantisch populaire sociaalnetwerksite - Twitter heeft in Turkije 12 miljoen gebruikers - doe je niet ongestraft, zo merkte Erdogan al snel. Behalve een pak kritiek in Turkije, kreeg hij heel de internationale gemeenschap over zich.

Op Twitter werd de hashtag #TwitterisblockedinTurkey een trending topic en verschillende politici lieten zich negatief uit. "De ban op Twitter in Turkije is zonder grond, zinloos, laf", tweette Neelie Kroes, vicepresident van de EU-Commissie. "De Turkse bevolking en de internationale gemeenschap zal dit opvatten als censuur. Dat is het ook." Ook Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement sprak over censuur en waarschuwde voor een negatief effect voor de Turkse ambities om lid te worden van de EU. "Muilkorven van het internet, de sociale media en de vrije pers is niet het juiste recept om Turkije dichter bij de EU te brengen", zei hij.

President boos

Veel Turken twitterden gisteren trouwens toch nog alsof er geen verbod was. Snel na de ban had Twitter immers zelf instructies gegeven over een omzeiling ervan in Turkije. Dat was mogelijk door te twitteren via sms-berichten en, zoals in landen als Iran gebeurt, via zogenaamde Virtual Private Networks (VPN) die toelaten dat gebruikers zich inloggen zonder de plaats waar ze zijn te onthullen. Zelfs de Turkse president Abdullah Gül, partijgenoot van Erdogan, maakte daarvan gebruik om zijn afkeuring te laten blijken. "Het volledig bannen van platforms voor sociale media is niet goed te keuren", tweette hij. En: "Ik hoop dat dit verbod niet lang duurt." De tweets van Gül maken duidelijk dat Erdogan ook volgens sommige van zijn eigen partijleden te ver gaat. Het is wachten op volgend weekend om te zien hoe Erdogans eigen aanhang, die in Turkije nog erg groot is, in het stemlokaal zal reageren.