Direct naar artikelinhoud

Garmin-Belgen hebben zin in Omloop

Ervaren rotten Nick Nuyens en Johan Vansummeren zijn klaar voor de Omloop. Beiden hebben er zin in en maakten zich gisteren alvast weer het kasseigevoel eigen. Eén vraag speelt hen nog parten: hebben ze voldoende wedstrijdkilometers in de benen?

Als de benen zaterdag tijdens de Omloop even goed zijn als gisteren de sfeer tijdens de verkenning, rijdt Garmin een dijk van een openingsklassieker. Tijdens de nabespreking in het Europahotel in Gent gaven Nick Nuyens en Johan Vansummeren elkaar geregeld een compliment. De 'kleine' van Bevel met een samenzweerderig ondertoontje over de 'lange' van Lommel: "Johan is goed, he." Vansummeren over Nuyens: "Wie niet ziet dat Nick zestien keer beter rijdt dan vorig jaar, snapt niets van koers." Al even graag werd er een kleine steek uitgedeeld. Nuyens: "Hij is tenslotte niet meer van de jongsten, de Johan."

Beiden zijn intussen 33 en hebben er goed tien seizoenen Vlaamse klassiekers op zitten. Dat ze met vijf ploegmaats de Omloop gingen verkennen, had voor hen dan ook meer met gevoel te maken dan met parcourskennis. "We koersen intussen al vijftien jaar over deze wegen", zei Nuyens. "We zijn er groot mee geworden. Intussen kennen we de stenen en de hellingen, maar ook wij moeten er altijd weer inkomen. Voor mij is het van de Omloop vorig jaar geleden dat ik nog eens een Vlaamse klassieker gereden heb. De laatste keer dat ik op niveau was, dateert van mijn overwinning in de Ronde van 2011. Een eeuwigheid."

Ruim vijf uur zaten ze op de fiets voor een rit van 160 kilometer. Met Vansummeren die nauwelijks in te tomen was. Niet zonder reden, zo bleek. Hoewel zowel de ene als de andere aangaf dat het goed zat, was er tegelijkertijd een onzekere factor. Nuyens heeft voorlopig vier dagen Challenge Mallorca in de benen, Vansummeren drie ritten en een korte tijdrit in Dubai. Vooral bij de Limburger zorgt dat voor een onzeker gevoel. "Ik voel me goed, maar ik heb nauwelijks vier dagen gekoerst terwijl ik altijd meerdere wedstrijden nodig heb om echt goed te zijn. Ik had eerlijk gezegd liever wat meer koersen gereden."

Zoals Boonen of Roelandts bijvoorbeeld, die na respectievelijk San Luis en de Tour Down Under nog naar Qatar en Oman trokken, waar ze dan weer Van Avermaet tegenkwamen. "Onze ploegleiding is er geen voorstander van om al meteen vanaf januari volle bak tegen elkaar te vlammen. Frisheid is belangrijker, klinkt het. Wellicht valt er voor beide visies iets te zeggen."

Harder getraind

Ter compensatie hebben beide ploegmaats dan maar wat harder getraind. Niet dat er een alternatief was, trouwens. "Als je zaterdag te kort komt tegen die mannen, kom je in Vlaanderen ook te kort hoor." Nuyens beaamt. "De ene heeft altijd net iets meer groeimarge dan de andere, maar als je in de Omloop genadeloos naar huis wordt gereden, mag je het ook in april vergeten."

Voor de hoofdvogel zaterdag rekent Garmin wellicht op de Nederlander Sebastian Langeveld. "Hij is er helemaal klaar voor," concludeerde ploegleider Geert Van Bondt na de verkenning, "terwijl Nick zich nog de vraag stelt waar hij nu precies staat en Johan een diesel is die meer en langere wedstrijden nodig heeft om echt top te zijn."

Nuyens is alvast blij dat hij eindelijk weer fysiek paraat is. "Eindelijk kan ik met mijn rechterbeen weer even hard duwen als met mijn linker. Een resultaat heb ik voorlopig niet voor ogen. Je moet niet willen lopen alvorens je kunt stappen."