Direct naar artikelinhoud

'Jammer dat samenwonen nu illegaal is'

De stad Leuven wil niet dat nog meer gezinswoningen in handen vallen van lepe vastgoedbeleggers. Huiseigenaars die een huis verhuren aan een groep studenten riskeren een boete. 'Maar allicht zal men niet Gestapogewijs elk huis controleren.'

'Samenwonen met vrienden niet langer getolereerd' schrijft het studentenblad Veto. Conclusie van het artikel: Leuven verklaart studenten die een gezinswoning delen vogelvrij, met een actief opsporingsbeleid en al. In 2012 werden er 67 processen-verbaal uitgeschreven voor illegale opdeling. Er zouden nog honderden dossiers op de plank liggen.

"Het probleem is niet zo groot als de titel van Veto doet vermoeden", zegt burgemeester Louis Tobback (sp.a) sussend. "In de nieuwe bouwverordening hebben we de definitie van wat een kot is duidelijker gemaakt. Ons algemene doel is om de enkele overblijvende gezinswoningen te vrijwaren voor beleggers die op nietsontziende wijze huizen opdelen in studentenkoten. Ons beleid is niet speciaal gericht tegen het fenomeen van gemeenschapshuizen, maar als dat een achterpoort wordt om woningen om te zetten in winstgevende koten, is er een probleem. Dan is in gemeenschap wonen een uitvlucht om zonder bouwvergunning een woning op te delen in kamers."

Overgangsperiode

Rechtenstudent Kristof (23)* is zo iemand die een huis deelt met enkele vrienden. "Onze situatie is semilegaal", verklaart hij. "Eén iemand werkt en is hier gedomicilieerd, de vier anderen zijn onderhurende studenten. Dat was de voorwaarde die de huisbaas stelde. Hij had zijn huis liever aan een gezin verhuurd, maar niemand wilde 1.100 euro per maand betalen."

Financieel is het interessant om als groep een huis te huren: je betaalt evenveel als voor een kot, maar je hebt wel meer comfort. "We zijn blij dat we in een woonwijk wonen. Als laatstejaarsstudenten hebben we daar bewust voor gekozen."

"Hebben die mensen bewust voor elkaar gekozen? Dan moeten ze zich inschrijven in de stad", pareert Tobback. "Als student kan dat niet, maar ik heb daar wel al voor gepleit. De dag dat het brandt in zo'n pand, weet je niet naar wie je moet zoeken. Je gaat ervan uit dat daar maar één iemand woont. We richten ons dus zowel op veiligheid als op het bestrijden van kotenmelkerij."

De studenten vinden het op zich niet onlogisch dat Leuven de gezinswoningen probeert te vrijwaren. "Dat is terecht, maar ons uit ons huis zetten is geen oplossing", werpt Kristof op. "De bedoeling is dat we hier blijven wonen nadat we afgestudeerd zijn. We zitten nu op de overgangsleeftijd."

Ontsnappen aan kottaks

Hetzelfde verhaal weerklinkt bij Daniël (25), eveneens een rechtenstudent. Hij woont al samen met zes anderen. Studente kunstwetenschappen Els (23) komt erbij zitten, de werkzoekende Lucas (25) aanhoort rokend het gesprek. "Dit is geen woning die opgevreten wordt door studenten. Als je jonge mensen in Leuven wilt houden, is dit een goede manier. Zelf heb ik de intentie om hier te blijven wonen. Ik snap dat er te weinig woningen zijn voor gezinnen, maar dat is niet de schuld van gemeenschapswoningen. Geen enkele projectontwikkelaar zal dit huis ombouwen tot kot." Daniël kan het weten, want de huisbaas is zijn vader.

"Hier samenwonen is ideaal om langzaam de overgang te maken. Voorlopig is niemand hier gedomicilieerd, maar ik beschouw ons als een vreemdsoortig gezin", grijnst Daniël. "De helft van de bewoners werkt of zoekt werk, de anderen studeren nog. Er heerst hier echt een gemeenschapsgevoel, we zijn allemaal broers en zussen. (hilariteit) We hebben zelfs een kat."

"O, dus die mensen beschouwen zich als een gezin. Dat klinkt mooi, hé. Ik moet mijn zakdoek pakken om een traan weg te vegen", merkt Tobback sarcastisch op. "Maar die zeven personen betalen dus allemaal huur. Dan is er iemand die geld slaat uit dat huis, in dit geval de vader. Onder het mom van samenwonen probeert hij te ontsnappen aan de kottaks en de veiligheidsbepalingen. Voor alle duidelijkheid: wij pakken de eigenaars aan, niet de studenten."

"Toch blijft het jammer dat samenwonen illegaal zou zijn", zegt Ruben Bruynooghe van studentenkoepel LOKO. "Wel vraag ik me af of er effectief jacht gemaakt zal worden. Men opent beter de jacht op koten die in slechte staat zijn."

"Allicht zullen ze niet Gestapo-gewijs bij elk huis langsgaan om tandenborstels en onderbroeken te tellen", lacht Daniël. "Ik zie niet in wat wij de maatschappij verkeerd doen, integendeel."

* Een schuilnaam, de studenten wensen anoniem te blijven.