Direct naar artikelinhoud

Jean-François Gillet ontsnapt aan wraakactie 'ultra's'

Jean-François Gillet is volgens de Italiaanse politie ontsnapt aan een wraakactie van ultra's van zijn ex-ploeg Bari. Omdat Gillet, nu bij Bologna, vorig seizoen geweigerd had onder bedreiging matchen te verkopen en die belastende info doorspeelde aan de politie, zouden hooligans represailles hebben willen nemen tegen de doelman.

Italiaanse speurders bijten zich al een jaar lang vast in een groot omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal - het zoveelste, zeg maar - waarin de gokmaffia een hoofdrol speelt. Volgens de Italiaanse pers, die de zaak omdoopte tot 'Calciocommesse' (voetbalwedden, red.) mag de tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond (FIGC) zich opmaken voor een reusachtig strafproces, waarin liefst 22 clubs en ruim 50 spelers betrokken zijn. "Italië is het epicentrum van wedstrijdmanipulatie", zegt officier van justitie Stefano Palazzi.

Arrestaties

Een van de in opspraak geraakte clubs is AS Bari, waar Gillet tien jaar lang het doel verdedigde. De Zuid-Italiaanse club degradeerde vorig jaar in verdachte omstandigheden naar de Serie B. In dat verband hoort ook de arrestatie van drie kopstukken van de ultra's gisteren. Raffaele Lo Iacono en Roberto Sblendorio moesten geboeid naar de cel en Alberto Savarese zag zich onder huisarrest geplaatst.

De politie beschuldigt het trio van gewelddadige bedreigingen tegenover spelers van AS Bari om drie matchen in de Serie A vorig seizoen opzettelijk te verliezen - met het doel gokwinsten op te strijken.

Jean-François Gillet, die in de loop der jaren bij Bari uitgegroeid was tot een boegbeeld van de club, gold als een van de spelers die zich geviseerd zagen door de ultra's. Volgens de Italiaanse media bevestigde Gillet de intimidaties aan de politie en benadrukte hij dat hij niet op de vraag van de bendekopstukken is ingegaan. Integendeel, Gillet speelde heel wat belastende informatie over de dreigementen aan de politie door.

Angst en terreur

Openbaar aanklager Antonio Laudati verklapte bij de arrestatie van de ultra's dat Gillet ook aan een mogelijke wraakactie was ontsnapt. "Wij hadden weet van plannen dat de ultra's naar Bologna wilden gaan om represailles te nemen tegen Gillet, zodat hij zijn verklaringen zou intrekken." Ook enkele journalisten die over de omkoopaffaire bericht hadden, liepen volgens Laudati risico. "De ultraleiders creëerden een klimaat van angst en terreur."

Voor het Italiaans gerecht staat Gillet buiten verdenking, maar wel zijn enkele van zijn vroegere medespelers betrokken bij de vervalsing van wedstrijden. De focus ligt daarbij op de derby eind vorig seizoen tussen Bari en Lecce. Lecce won dat duel met 0-2 en verzekerde zich zo van het behoud, terwijl bij Bari - dat al zeker was van degradatie - Andrea Masiello een verdachte spectaculaire owngoal maakte. De fase zorgde toen voor een woede-uitbarsting bij doelman Gillet.

Masiello zag zich eerder dit jaar al gearresteerd en ging ook over tot bekentenissen. Het gerechtelijk onderzoek bracht ook al een link met een van de belangrijkste Zuid-Italiaanse maffiaclans en een criminele organisatie uit Singapore en de Balkan aan het licht.