Direct naar artikelinhoud

Bruno Tuybens is beschuldigingen van 'blaaskaak' Reynders beu

Sp.a-kamerlid Bruno Tuybens heeft het gehad met de beschuldigingen aan zijn adres. Zeker wanneer die komen van een 'praatjesmaker' en 'blaaskaak' als oud-minister van Financiën Didier Reynders (MR). Ann Van den Broek

"Er wordt altijd vanuit gegaan dat in de politiek iedereen maar een bijzonder groot incasseringsvermogen moet hebben." De allusies op de bonussen die hij destijds opstreek bij KBC, raken Tuybens. "Reynders kan 'ongechallenged' zijn truut herhalen, iedereen neemt die over. En natuurlijk kan je reageren, maar dan breng je ongewild die uitspraken weer onder de aandacht."

Waarom doet u dat nu dan toch?

"Omdat Reynders niet weet waarover hij het heeft. Ik heb ooit in een kamercommissie proberen uitleggen hoe de wet op winsparticipaties voor werknemers van maart 1999 werkt. Wat straf is, want hij kende dus als minister zijn eigen wetgeving niet. Hij heeft daar nooit nota van genomen. Het is plezant om te bashen. En makkelijk ook, wanneer niemand hem erop wijst dat zijn kritiek nergens op slaat. Dus ik moet wel reageren. Hij beschuldigt bovendien onrechtstreeks KBC van fiscale optimalisatie, terwijl ze gewoon de wet toepasten."

Als de kritiek nergens op slaat, kan u het toch even goed laten passeren?

"Neen, want hij maakt zich continu schuldig aan stemmingmakerij tegen sp.a. Hij zegt zo graag dat hij tijdens zijn jaren bij Financiën nooit iets deontologisch incorrect heeft gedaan. Daarmee impliceert hij dat ik dat wél gedaan heb. Hij zegt dat ik in een hoorzitting mag uitleggen hoe je dat doet, 'bonussen fiscaal optimaliseren'. Als er eentje is die zo'n hoorzitting moet geven, is hij het wel. Reynders lag mee aan de basis van die wet. Die bestaat overigens nog altijd. Daar heeft hij als minister van Financiën dan toch ook niks aan gedaan?"

Waarom concludeert u niet dat dit meer zegt over hem dan over sp.a?

"Dat doe ik ook. Maar blijkbaar moet je agressief zijn om in de media gehoord te worden. Ik heb resoluut gekozen voor integere actieve politiek, maar als ik nu ook eens agressief zou reageren, dan mag ik hem een praatjesmaker en een blaaskaak noemen."