Direct naar artikelinhoud

Hoofdspeurder Eddy Vos opzijgeschoven in onderzoek naar Bende van Nijvel

Eddy Vos (55) heeft verplicht een stap opzijgezet als onderzoekschef van de Cel Waals-Brabant, die speurt naar de Bende van Nijvel. Een paar weken terug moest ook onderzoeksrechter Jean-Paul Raynal vertrekken.

Officieel heet het in Charleroi, waar het onderzoek gecentraliseerd is, dat er na de aanbevelingen van het Comité P in de zaak-Ronald Janssen niet langer één politieman verantwoordelijk mag zijn voor het onderzoek. Eddy Vos is dus onderzoekschef af, nadat hij vijftien jaar in het intussen 1,2 miljoen pagina’s tellende dossier heeft gewroet. Zelf wil Vos niet reageren op zijn gedwongen degradatie, die Humo onthulde. Maar Vos blijft wel een van de elf speurders die namen proberen te kleven op de Bende van Nijvel.

Onderzoeksrechter Martine Michel stuurt de speurders sinds begin dit jaar in haar eentje aan. Want van de ene op de andere dag moest onderzoeksrechter Jean-Paul Raynal tegen zijn zin ophoepelen. Insiders vrezen dat met Raynal en Vos op een zijspoor niemand nog het overzicht kan behouden in het meters dikke dossier. Dat vergroot het risico op vele nutteloze onderzoeksdaden in deelaspecten van het onderzoek die al vele keren werden onderzocht. Dit alles betekent tijdverlies in een onderzoek waarvan de feiten in 2015 sowieso definitief verjaren.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) brengt volgende week een bezoek aan de Bendespeurders en magistraten. Officieel gaat het om een bezoek ‘uit interesse’. Maar vermoedelijk wil de minister zich ter plaatse vergewissen van de toestand. (BJM)