Direct naar artikelinhoud

Herstelde Albert verkent dan toch BK-parcours

Drie dagen geleden hing hij nog in de touwen. Gisteren verrees Niels Albert plots uit zijn as en trok hij tegen de verwachtingen in zelfs op verkenning naar Hooglede-Gits. 'Nys is favoriet, maar op deze omloop geef ik me niet zomaar gewonnen', klonk het na afloop enthousiast. 'Ik ben er klaar voor.'

"Het begin van een longontsteking", klonk het na zijn matte prestatie in eigen Baal behoorlijk alarmerend vanuit het Albertkamp. "En nee, ik ga het BK-parcours niet verkennen. Ik zie de verre verplaatsing naar West-Vlaanderen niet zitten." Tot we getipt werden dat Albert toch naar 'De Waaiberg' zou afzakken. Het gerucht bleek juist.

Een bewuste zet om in alle rust zijn ding te kunnen doen of om de concurrentie op het verkeerde spoor te zetten? "Bijlange niet", probeerde Albert ons te overtuigen. "Bij ons in Vlaams-Brabant was ik wellicht van mijn fiets gewaaid als ik buiten had getraind. Ik hoorde dat het hier minder erg was, dus vertrokken we. Mijn longontsteking? Ik was écht ziek, hé! Maar drie dagen antibiotica hielpen me erbovenop. Als ik zondag slecht rijd, zal het niet aan de gezondheid liggen."

Bijna anderhalf uur lang haspelde Albert gisteren rondjes af. Op maar liefst vier verschillende fietsen. "We switchten vorige week van Stevens naar Colnago en dat zorgde in Baal voor wat ongemakken. Deze training diende ook als laatste test voor het materiaal. Alles lijkt oké."

Ook met de fysieke paraatheid van de uittredende kampioen lijkt weinig fout. Bij momenten legt hij er wel heel duchtig de pees op. "Lastig, maar wel een mooie omloop", evalueert Albert. "Zes keer moeten we ondertussen van de fiets. Dat we op een parallelparcours rijden en het zondag makkelijker zal gaan, is flauwekul. Na de jeugdwedstrijden zal er op sommige stroken geen sprietje gras meer te zien zijn. Geen probleem, ik kan hier mee leven. Dit is absoluut niet te vergelijken met Baal, waar Sven Nys er met kop en schouders bovenuitstak. Zondag was het een hele ronde ploeteren, hier is de helft wel goed berijdbaar. Dus denk ik dat ik een reële kans heb om mijn titel te verlengen. Nys zal me hier geen twee minuten aan de broek smeren zoals op Nieuwjaar."

Een duel Nys-Albert... Vergeet hij Kevin Pauwels dan niet? "Eerlijk? Ik denk dat die hier een stuk van zijn mogelijkheden verliest. Kevin loopt niet graag, hé. Misschien moeten we eerder rekening houden met mannen als Wellens."