Direct naar artikelinhoud

Sp.a stelt veto tegen 'VB-schepen' in Aalst

De sp.a, coalitiepartner van N-VA in het nieuwe Aalsterse gemeentebestuur, stelt zijn veto tegen de benoeming van Karim Van Overmeire als nieuwe schepen van Vlaamse Aangelegenheden in de stad. Van Overmeire (nu N-VA) was bij zijn vroegere partij Vlaams Belang een van de auteurs van het 70-puntenplan tegen migratie.

In Aalst treedt op 1 januari een nieuwe bestuursploeg aan van N-VA, CD&V en sp.a onder leiding van burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). Eerder raakte ook al bekend dat N-VA onder meer de nieuwe bevoegdheid Vlaamse Aangelegenheden krijgt, naast integratie. Dat schepenambt is voorbestemd voor Karim Van Overmeire, voormalig VB-ideoloog en nu Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA. Burgemeester D'Haese en Van Overmeire zelf lieten voor het weekend al verstaan dat 'alleen nog enkele formaliteiten' de voordracht in de weg staan.

De kwestie blijkt nu toch iets gecompliceerder te liggen. Toekomstig coalitiepartner sp.a stelt zijn veto tegen Van Overmeire. Partijvoorzitter Bruno Tobback: "Van Overmeire schepen met sp.a-steun? Ik zie dat niet zitten. Dit is niet één brug te ver voor ons, dit is alle mogelijke bruggen te ver. De gedachte dat een van de auteurs van het 70-puntenplan van het VB schepen van integratie wordt, moet een dolk door ieder sp.a-hart zijn. Dat is althans de persoonlijke overtuiging van de nationale voorzitter. Met de lokale politiek in Aalst heb ik me niet te moeien, maar ik vertrouw erop dat onze mensen daar de wijsheid zullen hebben om de juiste beslissing te nemen."

Karim Van Overmeire zit sinds 1995 in het Vlaams Parlement. Tot hij in 2010 overliep naar N-VA zetelde hij namens Vlaams Blok/Vlaams Belang. Binnen de extreem rechtse partij vervulde hij de rol van ideoloog. Hij hield mee de pen vast voor de in 1996 herwerkte versie van het beruchte 70-puntenplan van zijn toenmalige partij. Daarin worden de antimigratiestandpunten van het VB uitgelegd in 70 voorstellen. De inrichting van apart onderwijs voor vreemdelingenkinderen en de oprichting van een vreemdelingenpolitie zijn slechts twee van de vele controversiële voorstellen die mee door Van Overmeire werden uitgedacht.

De zaak-Van Overmeire beroert de Vlaamse socialisten tot in de kern. Zelfs op de nationale fractiedagen, die toevallig afgelopen weekend plaatsvonden, kwam Aalst ter sprake. "Nationale inmenging met de kwestie is niet eens nodig", zegt Tobback nog. "Het is omgekeerd: het zijn de mensen van Aalst zelf die ons hun bekommernis meegedeeld hebben. Ik deel hun bezorgdheid volkomen. Als Van Overmeire zou worden voorgedragen en als onze lokale afdeling zich daartegen verzet, dan heeft ze mijn volle steun. Duidelijk genoeg?"

"De berichten over de benoeming van Van Overmeire zijn op zijn minst voorbarig", zegt ook Dylan Casaer namens de sp.a in Aalst. "Wij houden hierover maandagavond (vanavond, BE) een fractievergadering en later een partijbestuur. Ik ga daar niet op vooruitlopen, maar deze kwestie ligt erg gevoelig bij onze leden." Casaer bevestigt wel dat er een afspraak is dat N-VA de bevoegdheid Vlaamse aangelegenheden krijgt. "Maar de invulling die we daar bij de onderhandelingen aan gegeven hebben, is helemaal anders dan wat we nu in de media horen. Ook daarover dringt een goed gesprek zich op."