Direct naar artikelinhoud

Argentijnen op straat tegen regering en besparingen

Tienduizenden Argentijnen hebben donderdagavond in Buenos Aires en steden als Rosario, Cordoba, Mendoza en Salta betoogd tegen de economische omstandigheden en tegen de regering. Om hun ongenoegen te uiten, werd op potten en pannen geramd. Een jaar geleden werd Cristina Fernandez de Kirchner met 54 procent van de stemmen herkozen als president. De demonstranten droegen spandoeken om de corruptie aan te klagen en de hoge inflatie te hekelen. Ook Kirchners opzet om de grondwet te wijzigen zodat ze kan meedingen naar een derde ambtstermijn, viel niet in goede aarde.

Paus krijgt ook een eigen Twitteraccount

Paus Benedictus XVI zal wellicht nog voor het einde van het jaar beginnen twitteren vanop zijn eigen twitteraccount. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan gisteren bevestigd. Wellicht zal de Duitse kerkvorst zijn zegen voor de stad Rome en de wereld (Urbi et Orbi) al per tweet verspreiden. De persoonlijke twitteraccount van de paus werd al maanden geleden aangemaakt. Maar het Vaticaanse Staatssecretariaat vond het best te wachten met de publicatie van de eerste tweets als gevolg van de Vatileaksaffaire, aldus het gespecialiseerde religieuze nieuwsagentschap I.Media. Of de paus persoonlijk zal twitteren is nog niet geweten.

Russische ruimtevaart opgeschrikt door fraudeschandaal

Leidende figuren binnen de Russische ruimtevaartindustrie worden ervan verdacht voor miljoenen euro's achterover te hebben gedrukt in de ontplooiing van het Russische satellietnavigatiesysteem Glonass. Na een onderzoek van 2,5 jaar blijkt dat een som van ongeveer 6,5 miljard roebel (162 miljoen euro), afkomstig van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, achterover is gedrukt. Daarvoor werden valse facturen en spookfirma's ingezet. Betrokken zijn 'directieleden' van het beursgenoteerde bedrijf Russian Space Systems.

Doden en gewonden bij bendegeweld in São Paulo

In de Braziliaanse stad São Paulo zijn gisterennacht minstens elf mensen doodgeschoten en elf anderen gewond geraakt. De slachtoffers werden beschoten door schutters op motorfietsen. Een buschauffeur raakte levensgevaarlijk gewond toen mannen zijn bus in brand staken. São Paulo, de grootste stad van Brazilië, is sinds enkele maanden het toneel van bloedige aanslagen. Vermoedelijk is de bende "Primeiro Comando da Capital" (PCC) verantwoordelijk voor het geweld. De afgelopen maand werden al meer dan 160 mensen vermoord.

Iraanse blogger vermoedelijk dood door marteling

De familie van een Iraanse blogger die door de autoriteiten was opgepakt omdat hij op sociale media aan oppositie deed, vreest dat hij door marteling om het leven is gekomen. Politieagenten pakten Sattar Beheshti (35) vorige week bij hem thuis op. Zijn familieleden zeggen nu telefoon gekregen te hebben dat zijn lijk kan worden opgehaald in de beruchte Kahrizak-gevangenis. De dag voor zijn arrestatie schreef Beheshti op zijn blog nog dat hij bedreigd werd met de woorden dat "zijn moeder zwart zou dragen omdat hij zijn mond niet hield".