Direct naar artikelinhoud

Popster Gary Glitter opgepakt in seksschandaal rond Savile

De voormalige popster Gary Glitter is zondag-ochtend vroeg in Londen gearresteerd in verband met het seksschandaal rond Jimmy Savile.

In de jaren zeventig zou de nu 68 jaar oude Glitter onder toeziend oog van Savile seks hebben bedreven met een 13-jarig meisje. Dit gebeurde in Saviles kleedkamer op de burelen van de BBC.

Een dag voor de arrestatie doken opnamen op uit het Top of the Pops-archief waarop te zien is hoe een lachende Savile een 19-jarig meisje aan het schrikken maakt door haar onzedelijk te betasten. Dat gebeurde tijdens de afkondiging waarbij de bekende presentator omringd was door meisjes. Het meisje beklaagde zich bij een cameraman, maar kreeg te horen dat ze haar kop moest houden.

Miljoenen televisiekijkers zagen dit tafereel. Er gaan bij de Britten steeds meer penny's vallen over Saviles ware aard. Soms was hij daar open over. In een televisie-interview nam hij het op voor Glitter, nadat deze in Vietnam was veroordeeld voor pedofilie en het bezit van kinderporno. Volgens Savile had zijn vriend "slechts wat voze video's bekeken".

In de loop der jaren heeft de Britse politie zeven kansen gemist om de vorig jaar op 84-jarige leeftijd overleden Savile te arresteren. Inmiddels is gebleken dat Savile een goede vriendschap had opgebouwd met de politie. Twintig jaar lang kwamen negen hoge politiefunctionarissen langs bij de 'Friday Morning Club' in zijn woning.

Over zijn politiecontacten pochte Savile in zijn autobiografie. Begin jaren zestig kwam hij in de problemen nadat hij seks had gehad met een minderjarig meisje dat uit een opvanghuis was weggelopen. Ondanks aandringen van een vrouwelijke hoofdofficier werd Savile niet opgepakt, naar eigen zeggen "omdat ik anders de helft van het korps zou hebben meegesleept".

De politie is nu dag en nacht bezig met de Savilezaak en heeft aangekondigd bekende namen in het vizier te hebben.