Direct naar artikelinhoud

Trump verzint aanslag in Zweden

In Zweden maken ze zich vrolijk over de laatste uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump. Die had het tijdens een toespraak in Florida dit weekend opeens over een onbestaande terreuraanslag in Zweden.

Het publiek in de zaal deelde de verontwaardiging van Trump. Alleen bleek er vrijdagavond niets bijzonders in Zweden te zijn gebeurd. "Zweden? Terreuraanslag? Wat heeft hij gerookt", vroeg de voormalige Zweedse premier Carl Bildt zich meteen op Twitter af.

In zijn toespraak had Trump het over de nationale veiligheid en benadrukte hij nog maar eens dat het land sterke grenzen nodig heeft. Als illustratie van hoe het niet moet, noemde hij Zweden. "Kijk wat er gisteravond gebeurde in Zweden. Zweden! Wie kan dat geloven? Ze lieten grote hoeveelheden (migranten) binnen. Ze ondervinden problemen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden", zei Trump, die in één adem ook verwees naar Brussel, Nice en Parijs.

Al snel wezen media en Twitter-gebruikers erop dat er in Zweden geen aanslag is geweest vrijdagavond en dat het dus helemaal niet duidelijk is waarover Trump het dan wel had. Voormalig premier Carl Bildt was overigens niet de enige die er zich vrolijk over maakte. Onder de hashtag #LastNightInSweden verscheen grap na grap op Twitter.

De nieuwssite The Huffington Post heeft een mogelijke verklaring. Vrijdagavond was er op de conservatieve Amerikaanse zender Fox News in het programma Tucker Carlson Tonighteen item over de criminaliteitsstatistieken na de migratiegolf in Zweden. Misschien had president Trump daarnaar gekeken.