Direct naar artikelinhoud

Milquet op ramkoers met politiebaas

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) pleit voor twee directeurs per gerechtelijk arrondissement en nog eens 23 adjunct-directeurs bij de federale politie. En dat terwijl politiechef Catherine De Bolle net drastisch wil snoeien in haar directeurs.

Joëlle Milquet heeft gisteren voor tientallen toplui binnen de federale politie en vakbonden haar visie gegeven over de 'optimalisatie' van de federale politie. Het is te zeggen: ze heeft de verschillende mogelijkheden overlopen. Maar Milquet sprak haar voorkeur niet met zo veel woorden uit. De minister zei meerdere keren "dat het kernkabinet zich daarover woensdag wel uit zou spreken".

Maar Milquet geeft het kernkabinet onder andere de kans om te kiezen voor een systeem met 12 directeurs-coördinatie, 13 gerechtelijke directeurs en 23 adjunct-directeurs. Dat is een wereld van verschil met de visie vancommissaris-generaal Catherine De Bolle, die in januari zei dat een maandenlang onderzoek door experts had uitgewezen dat één directeur per pakweg provincie het meest efficiënt zou zijn. De Bolle sprak toen over 12 'superdirecteurs' die de functie van gerechtelijk directeur en directeur coördinatie zouden combineren. Alles samen wilde ze 55 van de 84 directeursposten schrappen. De Bolle woonde gisteren de uiteenzetting van Milquet bij. Maar inhoudelijke commentaar gaf ze niet.

Hete aardappel

Gert Cockx van de politievakbond NSPV doet dat wel. "Het is duidelijk dat de visie van Milquet en De Bolle niet helemaal dezelfde zijn - en dan druk ik me erg voorzichtig uit. We hebben de blauwdruk van het plan-De Bolle en het vage plan dat we vandaag hoorden van Milquet. De verschillen zijn er. De minister schuift de hete aardappel nu door naar het kernkabinet. Maar alleen al door de ministers de kans te geven te kiezen voor zo veel directeurs verklapt ze eigenlijk haar voorkeur. Waarom voegt ze anders die optie toe? Daar was al lang geen sprake meer van. We hebben Milquet nu ook gevraagd wat het takenpakket van die adjunct-directeurs zou zijn. Antwoord kregen we niet."

Cockx denkt er het zijne van: "Het is een doekje voor het bloeden voor de andere directeurs. Het is duidelijk dat Milquet sommige van die mensen een plezier wil doen."

"Postjes redden", noemt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA het onomwonden. Hij zegt niet te snappen dat Milquet het concrete plan van De Bolle en de werkgroep grotendeels naast zich neerlegt. "Een raadsel waarom ze dat naar de prullenmand verwijst. Tenzij politieke motieven belangrijker zijn dan operationele noden en de goede werking van de politie."

Joëlle Milquet voelde de bui gisteren al hangen want nog tijdens haar uiteenzetting beklemtoonde ze dat er niet zoiets bestaat als een plan-De Bolle of een plan-Milquet. "Er is maar één plan: het optimalisatieplan van de federale politie."

Gert Cockx van het NSPV zegt dat hij zich nog het meeste zorgen maakt omdat Milquet tijden het vragenuurtje door de politie gisteren zei dat er nog moet uitgerekend worden wat de capaciteitswinst zou zijn van de voorgelegde opties. "Moet dat nu, na al die maanden, nog berekend worden? Wat is de garantie dan dat het een goed plan is?"

Leeuwin

Milquet gaf verder mee dat er de komende drie jaar geen extra geld is voor bijkomende werkkrachten bij de federale politie. Ze benadrukte dat ze nochtans als een leeuwin voor meer middelen had gevochten.

"Dat betekent dat we zullen moeten verder werken met een organisatie vol gaten", zegt Cockx. Verder zei Milquet nog dat er een afspraak is met defensie om politietaken aan het paleis in Brussel en voor de Europese tops over te nemen.

De woordvoerder van Milquet zei dat de minister haar standpunt over het aantal directeurs voorbehoudt voor de wekelijkse kernvergadering van morgen, woensdag. Milquet gaf qua timing aan dat de uitvoer van 'de optimalisatie' van de federale politie voor ten vroegste 2015 is.