Direct naar artikelinhoud

Hoofdredacteur van Rwandese krant vermoord

De hoofdredacteur van de Rwandese krant Umuvugizi, Léonard Rugambage, is in de nacht van donderdag op vrijdag thuis doodgeschoten. Rugambage was erg kritisch voor het regime van president Paul Kagame.

De Rwandese politie zegt de zaak te onderzoeken maar verklaart ook geen enkel spoor te hebben naar de daders.

In april had de overheid zijn krant, samen met het andere dagblad Umuseso, een verschijningsverbod opgelegd van zes maanden ‘wegens de publicatie van valse inlichtingen’. De krant had bericht over de onderdrukking van de oppositie. Hierdoor werden ze belet om de presidentsverkiezingen in augustus te verslaan. Kagame zette de voorbije maanden de campagne volledig naar zijn hand door de arrestatie van opposanten, zelfs uit zijn kring.

Maar Rugambage bleef hierover publiceren. “Hij zou donderdag geschreven hebben dat het regime van Kagame te maken heeft met de moordaanslag op generaal Faustin Kayumba Nyamwasa”, zegt Kris Berwouts, directeur van het ngo-netwerk Eurac. “Kayumba Nyamwasa werd enkele weken geleden neergeschoten in Zuid-Afrika, maar overleefde.” Even daarvoor beschuldigde Kagame hem het land te hebben willen destabiliseren.

Kayumba Nyamwasa was de gewezen stafchef van het Rwandese leger en een gewezen vertrouweling van Kagame. Samen met Kagame was hij een van de oprichters van het Front Patriotique Rwandais (FPR), de Tutsi-rebellenbeweging waarmee Kagame vanuit Oeganda zijn land binnenviel en na de genocide in april 1994 door extremistische Hutu’s op achthonderdduizend Tutsi en gematigde Hutu de macht nam in Kigali. Vandaag beschuldigt Kagame zijn vroegere spitsbroeder van betrokkenheid bij granaataanslagen die in februari in de hoofdstad werden uitgevoerd. Daarop beschuldigde Kayumba Nyamwasa, die van 2002 tot 2004 chef was van de inlichtingendienst, Kagame op 30 mei van corruptie.

In aanloop naar de verkiezingen van 9 augustus werden verschillende vermeende tegenstanders van Kagame gearresteerd. Twee generaals, Emmanuel Karenzi Karake en Charles Muhire, werden op 20 april geschorst en gearresteerd. Een dag later was het de beurt aan opposante en presidentskandidate Victoire Ingabire. Ze werd beschuldigd van ‘samenwerking met een terreurbeweging’ en ‘ontkenning van de genocide’, en is nu streng beperkt in haar bewegingsvrijheid. Haar Amerikaanse advocaat, Peter Erlinder, werd op 28 mei aangehouden maar onder druk van Washington op 19 juni vrijgelaten. Donderdag nog werden tientallen oppositie-aanhangers opgepakt bij een betoging.

“Er rijzen veel vragen over het afbrokkelen van de interne cohesie van het Kagame-bewind, ook bij zijn buitenlandse bondgenoten die hem blijven steunen omwille van zijn stabiliserende rol”, zegt Berwouts. “Ik stel met veel ontgoocheling vast dat het niet realistisch is te hopen op een sterk EU-signaal. Europa zet zijn nieuwe buitenlandbeleid nog op de sporen terwijl Rwanda’s belangrijkste partners Groot-Brittannië en Nederland een machtswissel doormaken, net zoals België. De hoop is nu dat de VS zijn invloed zal laten gelden, want tot dusver kregen we van hun nieuwe Afrika-politiek concreet weinig te zien.” (MR)