Direct naar artikelinhoud

Peilingen voeren druk op onderhandelaars nog op

Brussel l Nu de oranje-blauwe onderhandelingen in de week van de waarheid zijn beland voeren enkele peilingen de druk nog een beetje op in de Wetstraat.

Vierenvijftig procent van de inwoners van de faciliteitengemeenten wil dat zijn gemeente bij het Brussels gewest wordt aangehecht. Eén Vlaming op de twee wil de faciliteiten behouden als zijn gemeente bij Vlaanderen blijft. Dat blijkt uit een peiling van de VRT en de RTBF. Drie ondervraagden op de vijf willen af van de omzendbrief-Peeters. Bij de 600 inwoners van de faciliteitengemeenten die tussen 26 en 31 oktober telefonisch ondervraagd werden, waren er meer Franstaligen (68 procent) dan Vlamingen (24 procent).

Een derde van de ondervraagden (36 procent) wil bij Vlaanderen blijven. Een ruime meerderheid van de Vlamingen (85 procent) kiest voor Vlaanderen.

Ruim de helft van de ondervraagden (57 procent) wil de faciliteiten behouden indien zijn gemeente bij Vlaanderen blijft. Bij de voorstanders zijn 60 procent Franstaligen en - opmerkelijk - 49 procent Vlamingen. Elf procent van de ondervraagden ziet de faciliteiten liever afgeschaft. Veertig procent van hen zijn Vlamingen, 2 procent Franstaligen. Dertig procent wil de faciliteiten uitbreiden. Zoals verwacht meer Franstaligen (36 procent) dan Vlamingen (8 procent).

Ook Het Laatste Nieuws pakte gisteren uit met een peiling. Daaruit moet blijken dat negen op de tien Vlamingen willen dat de Vlaamse onderhandelaars het been stijf houden en dat de Vlaamse partijen morgen in de Kamer desnoods eenzijdig de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde moeten goedkeuren. Uit de enquête, die vorige week werd afgenomen, blijkt dat 44,4 procent van de Vlamingen wil dat België splitst. De meerderheid is dus niet voor, maar 63 procent denkt wel dat het zover zal komen.

Yves Leterme kan nog altijd rekenen op het vertrouwen van 70 procent van de Vlamingen. Intussen vindt 87 procent van de kiezers van zijn kartel wel dat CD&V de N-VA van Bart De Wever maar beter kan laten vallen met het oog op de regeringsvorming.