Direct naar artikelinhoud

Staat erft record-bedrag van bijna 10 miljoen euro

De schatkist haalde vorig jaar 126 erfloze nalatenschappen binnen, goed voor een netto-opbrengst van 9.992.015 euro. Dat bedrag ligt bijna twintig keer hoger dan in 2010, toen de netto-opbrengst met 118 erfenissen zonder erfgenamen slechts 540.008 euro bedroeg. "De recordopbrengst is te wijten aan een belangrijke vermindering van de terugbetalingen. Erfgenamen die voorheen niet waren opgedoken, kunnen de nalatenschappen wel nog terugeisen. Dat kan tot dertig jaar na de nalatenschap. Hoe later, hoe kleiner kans dat dat in natura gebeurt", zegt Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.

Bende riskeert vijf jaar cel voor arbeidsfraude

Voor de Gentse correctionele rechtbank heeft de arbeidsauditeur vijf jaar cel gevorderd voor de twee kopstukken van een criminele bende die fraude pleegde met vennootschappen en valse werknemers. De hoofdverdachten gaven zich uit als werkgever en lieten personen valselijk als werknemer registreren. Nadat de vennootschappen failliet gingen, lieten ze zich betalen voor documenten zoals arbeidsovereenkomsten, loon- of ontslagbrieven, die dan misbruikt konden worden om sociale uitkeringen of leningen te verkrijgen. De prijzen voor de documenten varieerden van 500 tot 2.000 euro.

Alle gevonden fietsen in Vlaanderen online

Oost-Vlaanderen heeft zich als laatste provincie aangesloten bij de website www.gevondenfietsen.be, waarop burgers hun verloren of gestolen rijwiel kunnen opzoeken op basis van informatie die de politiezones invoeren. Uit cijfers van de FOD Binnenlandse Zaken blijkt dat jaarlijks 38.000 fietsen gestolen worden. Omdat zowat 65 procent van de fietsdiefstallen niet wordt aangegeven, liggen de werkelijke cijfers veel hoger. Sinds de lancering van de website in 2010 werden 465 fietsen aan hun eigenaar terugbezorgd. Deze week is de nationale campagneweek ter preventie van fietsdiefstallen.